Jaar na vliegramp plaatst Chapecoense zich voor Copa Libertadores

De groen-witte formatie uit Chapecó, Brazilië, verloor een jaar geleden nog bijna haar voltallige selectie door een vliegramp.

Foto Marcio Cunha / EPA

De Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense heeft zich op de laatste competitiedag, en diep in blessuretijd, weten te plaatsen voor de Copa Libertadores, de Latijns-Amerikaanse variant van de Champions League. Het is een zeer bijzondere prestatie, want nog maar een jaar geleden kwam een groot deel van de selectie van de ploeg om bij een vliegramp in Colombia.

De groen-witte formatie uit Chapecó, in het zuiden van Brazilië, won met 2-1 van Coritiba. ‘Chape’ eindigde daardoor op de achtste plaats, die goed is voor een plek in de voorronde van het belangrijkste bekertoernooi in Latijns-Amerika.

Wederopbouw van een heel team

Vlucht LMI2933, met daarin onder anderen de spelers van Chapecoense, stortte op 28 november vorig jaar neer. Het vliegtuig was op weg naar Medellín. Daar zou ‘Chape’ haar uitwedstrijd in de finale van de Copa Sudamericana spelen. Dat toernooi is de de evenknie van de Europa League in Latijns-Amerika. Van de 77 passagiers kwamen er 71 om het leven. Slechts drie voetballers overleefden de crash: een doelman en twee verdedigers.

Lees meer over de tragedie: Brazilië rouwt om een team dat beter dan ooit was

Tegenstander in die finale, Atlético Nacional uit Medellín, schonk de titel na de tragedie aan Chapecoense. Met hulp van andere clubs werd de selectie opnieuw opgebouwd. Chapecoense kreeg spelers aangeboden en financiële steun. Het huidige team van de club bestaat voor de helft uit geleende spelers. Er werden ook benefietwedstrijden gespeeld, zoals tegen FC Barcelona en AS Roma om geld in te zamelen voor de wederopbouw van het team.

Na drie speelronden stond Chapecoense eerder dit jaar zowaar bovenaan in de competitie. Daarna gleed de ploeg echter wat af. Maar na een goede eindspurt onder een nieuwe coach, Gilson Kleina, dwong het team in november al handhaving op het hoogste niveau af. Daar komt nu dus zelfs de kwalificatie voor de Copa Libertadores bij.

Grote feestvreugde

Na het late doelpunt van invaller Túlio de Melo barstte een enorme feestvreugde los in de Arena Condá. Eén van de drie spelers die de vliegramp overleefde, Alan Ruschel, zat bij de selectie in de wedstrijd tegen Coritiba. Hij zat op de bank. Verdediger Hélio Hermito Zampier Neto hoopt een jaar na de vliegramp op termijn ook zijn rentree te maken. Voor doelman Jakson Follmann is dat uitgesloten. Hij verloor een deel van zijn been.

Het doelpunt van Túlio de Melo en het feest in het stadion:

    • Niels Posthumus