Boete André Rieu wegens kinderarbeid ingetrokken

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat André Rieu Productions de werkgever was van twaalf minderjarige fluitspelers die tot middernacht optraden.

Violist en concertleider André Rieu tijdens zijn concertreeks op het Vrijthof. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Het productiebedrijf van dirigent André Rieu heeft zich niet schuldig gemaakt aan kinderarbeid. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Rieu hoeft daardoor de eerder opgelegde boete van ruim 100.000 euro niet te betalen. De boete, die aanvankelijk 233.100 euro bedroeg, was eerder uit coulance al gehalveerd.

Rieu liet in 2015 twaalf Roemeense panfluitspelers van dertien tot en met zestien jaar tot middernacht optreden op het Vrijthof in Maastricht. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid betrof dat een overtreding van de wet op de kinderarbeid. Na elf uur ’s avonds mogen minderjarigen niet optreden.

Uit het vonnis valt op te maken dat het optreden van de kinderen voor 23.00 uur al was afgelopen en dat ze nadien alleen nog naar het publiek hebben gezwaaid. In de tekst staat:

“Tijdens de concerten op 3 tot en met 5 juli en 9 tot en met 12 juli 2015 van André Rieu en het Johan Strauss Orkest aan het Vrijthof in Maastricht heeft een groep panfluitspelers opgetreden uit Targu Jiu, genaamd Mugurf Zamfiriene. Twaalf panfluitspelers waren nog geen 16 jaar oud. De kinderen hebben de panfluit bespeeld en na 23.00 uur nog naar het publiek gezwaaid.”

Rieu zei daarom eerder al tegen dagblad De Limburger de boete “absurd” te vinden:

“De kinderen hebben juist de tijd van hun leven gehad.”

Volgens Rieu wachtte de inspectie expres tot alle concerten in de reeks voorbij waren en greep zij pas daarna in.

Volgens de advocaat van Rieus productiebedrijf was bovendien niet de Limburgse dirigent de werkgever van de twaalf Roemeense kinderen, maar de Roemeen Gheorghe Zamfir. Dat zou de boete voor Rieu onterecht maken. De rechter ging daarin mee en vond ook dat er onvoldoende bewijs bestaat dat André Rieu Productions optrad als werkgever van de jonge fluitspelers.

    • Niels Posthumus