Trumpblog

Vice-veiligheidsadviseur verlaat Witte Huis begin 2018

Vice-veiligheidsadviseur Powell verlaat Witte Huis begin 2018

Vice-veiligheidsadviseur Dina Powell zal begin volgend jaar haar functie neerleggen. Dat maakte het Witte Huis vrijdag bekend. Powell is de eerste van een aantal mensen van wie wordt verwacht dat ze in het komende jaar vertrekken, schrijft persbureau Reuters, zoals minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en economisch topadviseur Gary Cohn.

Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zegt in een verklaring dat Powell altijd al van plan was om een jaar aan te blijven, voordat ze naar New York zou terugkeren. Ze zal met de regering van Trump blijven samenwerken op het gebied van beleid over het Midden-Oosten, aldus Sanders.

Dina Powell naast Donald Trump. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zegt in een verklaring acht Powell van "onschatbare waarde" voor het team van de president. "Haar uitgebreide netwerk binnen de Amerikaanse overheid en in het buitenland hielpen bij het uitvoeren van beslissingen van de president."

Midden-Oosten

De Egyptisch-Amerikaanse Powell, die vloeiend Arabisch spreekt, werd onder George W. Bush betrokken bij de Amerikaanse regering vanwege haar kennis op het gebied van het Midden-Oosten. Onder Trump hielp ze in eerste instantie bij het ontwikkelen van economisch beleid.

Powell hielp onder Trumps schoonzoon Jared Kushner onder andere met het bevorderen van de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Deze week kondigde Trump aan Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, een besluit waarvan wereldleiders verwachten dat het de vredesbesprekingen hindert. Het Witte Huis benadrukte dat haar vertrek niets met die erkenning te maken heeft, schrijft persbureau AFP. Volgens een verklaring van Kushner zal ze ondanks haar vertrek blijven meewerken aan de vredesbesprekingen.

Van seksuele intimidatie beschuldigde Afgevaardigde stapt op

John Conyers, een van seksuele intimidatie beschuldigd Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, heeft dinsdag aangekondigd dat hij met pensioen gaat. Dat meldt persbureau Reuters. De 88-jarige politicus droeg zijn zoon voor om zijn functie over te nemen.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News Representative Conyers will retire after harassment allegations https://t.co/Gc2t9vJTKk

Het was niet onmiddellijk bekend wanneer Conyers zijn ambt neerlegt. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis.

De beschuldigingen tegen Conyers kwamen van oud-medewerkers. Twee vrouwen zeiden dat de Democraat een hand onder hun rok had gestoken. Een van hen zei dat Conyers geregeld bij vrouwelijke personeelsleden hun benen en billen streelde.

Correctie (6 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Conyers een Republikein is. Dat klopt niet. Conyers is Democraat. Hierboven is dat aangepast.

Reacties en overleg over plan verplaatsen ambassade naar Jeruzalem

President Trump heeft dinsdag met meerdere staatshoofden gebeld over zijn voornemen om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen. Trump belde onder meer met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah, meldt persbureau Reuters.

Mogelijk maakt Trump woensdag bekend of hij de ambassade naar Jeruzalem verplaatst. Turkije heeft gedreigd in dat geval alle diplomatieke betrekkingen te verbreken. Ook Irak, Saoedi-Arabië, de Palestijnse Autoriteit en de Arabische Liga dreigden dat een dergelijk besluit niet zonder gevolgen zou blijven. Op Turkije na kondigden de landen nog geen concrete stappen aan.

De plannen van Trump, die hij eerder tijdens zijn verkiezingscampagne aankondigde, zijn omstreden. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, sins 1967 bezet door Israël, als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De Israëliërs spreken juist van "de eeuwige en ondeelbare hoofdstad" van Israël.

Trump stelt besluit over verplaatsen ambassade in Israël uit

President Donald Trump is er nog niet uit of hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuist. Trump zou dat maandag bekendmaken, maar het Witte Huis meldt dat die beslissing uitgesteld is naar woensdag.

De verhuizing hangt al lange tijd in de lucht en was een van Trumps verkiezingsbeloften. Die belofte heeft hij nog niet waargemaakt en het inlossen ervan werd meerdere malen uitgesteld. Met het verplaatsen van de ambassade zouden de Verenigde Staten Jeruzalem formeel willen erkennen als hoofdstad van Israël. Dat is nu nog niet het geval.

De Palestijnen beschouwen het oostelijk deel van Jeruzalem, sinds 1967 bezet door Israël, als hun hoofdstad. President Mahmoud Abbas waarschuwde dat vrede verder weg is dan ooit tevoren als de VS de kant kiest van premier Benjamin Netanyahu. De Jordaanse koning Abdullah II en andere Arabische leiders denken daar net zo over.

Jeruzalem als hoofdstad

Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner zei zondag nog dat hij binnenkort met een verklaring komt. "Hij kijkt nog altijd naar een reeks verschillende feiten. En wanneer hij een besluit neemt, dan is hij degene die het wil vertellen, niet ik", zei Kushner tijdens een conferentie van het Brookings-instituut over het Amerikaanse beleid ten aanzien van het Midden-Oosten.

Anonieme topambtenaren zeggen tegen The Wall Street Journal dat Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem nog langer wil uitstellen. Tegelijkertijd zeggen deze ambtenaren dat Trump waarschijnlijk woensdag Jeruzalem zal erkennen als de hoofdstad van Israël.

Een kijkje in Trumps verkiezingscampagne

Corey Lewandowski. Foto Mary Schwalm/AP

"Vroeg of laat ziet iedereen die voor Donald Trump werkt een kant van hem waardoor je je afvraagt waarom je überhaupt bij hem bent gaan werken", schrijven Corey Lewandowski en David Bossie in hun boek Let Trump Be Trump, "Laat Trump Trump zijn". The Washington Post heeft het boek van de twee belangrijke campagnemedewerkers al gelezen, en kreeg een beeld van een chaotische, gespannen verkiezingsstrijd.

Lewandowski, de voormalige campagneleider, vertelt in het boek onder meer over de aanvaring die Trump had met Paul Manafort. Ze zaten in een helikopter toen Trump hoorde dat Manafort gezegd had dat de politicus maar beter niet meer op televisie kon verschijnen. Trump droeg de piloot op om lager te vliegen, zodat hij kon bellen:

"Heb je gezegd dat ik zondag niet op tv mag? Ik kom g***dam op televisie wanneer ik dat f***ing wil en jij zegt geen f***ing woord meer over me."

Aan boord van zijn campagnevliegtuig, de Trump Force One, voeren McDonald's (voor Trump twee Big Macs, twee Fillet-O-Fish en een chocolademilkshake), pizza, Kentucky Fried Chicken en cola light de boventoon. De kastjes liggen vol koekjes, chips, pretzels en heel veel pakjes Oreo's. Want uit geopende pakjes eet Trump niet, is volgens de krant in het boek te lezen.

Trump laat duidelijk blijken wat hij wil en drijft zijn medewerkers tot het uiterste om zijn zin te krijgen. En dat gold ook voor zijn campagne. "Ik ga dit winnen", sprak hij volgens de schrijvers. En zo geschiedde.

Lees het hele verhaal bij The Washington Post: Trump’s campaign: Big Macs, screaming fits and constant rivalries

Billy Bush: Trump zei echt 'Grab them by the pussy'

Billy Bush bevestigt het nog maar eens in een stuk in The New York Times, Donald Trump zei het echt: “Grab them by the pussy”. Daarmee reageert Bush op uitlatingen van de Amerikaanse president die verkondigt dat de opname waarop hij de gewraakte uitspraak doet nep zou zijn.

Bush is samen met Trump te horen op het geluidsfragment en zegt dat Trump een zenuw bij hem raakte door te stellen dat de opname niet echt zou zijn. Bush voelde zich vervolgens verplicht zich uit te spreken en nogmaals te bevestigen dat Trump wel degelijk de uitspraak deed.

Bush schrijft dat hij op het moment van het gesprek zelf dacht dat Trump een act opvoerde, dat hij het niet serieus bedoelde. Maar na het lezen van de verklaringen van bijna twintig vrouwen die de Amerikaanse president beschuldigen van ongewenst seksueel gedrag, zegt Bush te vermoeden dat Trump zijn “Grab them by the pussy” ook daadwerkelijk in de praktijk heeft gebracht.

Trump bood na het uitlekken van de opname in 2016 zijn excuses aan voor de opmerking, maar heeft sindsdien op verschillende momenten verklaard dat hij niet gelooft dat de opnames echt zijn.

Bush werd als gevolg van de uitgelekte opname als televisiepresentator ontslagen en heeft hij zich sindsdien op de achtergrond gehouden. Met zijn stuk in The New York Times treedt hij voor het eerst weer op de voorgrond. Hij zal maandagavond ook te gast zijn in de talkshow van Stephen Colbert.

Welkom in ons nieuwe Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog van deze week. Hier houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug.