Bespotte deelnemer Rijdende Rechter laat het er niet bij zitten

Sociale media Toen ze bij De Rijdende Rechter verscheen, werd Penny Lebski bespot op sociale media. Zij dient een klacht in bij het Meldpunt Internet Discriminatie.

Ron en Penny Lebski uit Brunssum in De Rijdende Rechter.
Ron en Penny Lebski uit Brunssum in De Rijdende Rechter. Foto KRO-NCRV

„Mijn hart brak. Ik was mijn vertrouwen in de mensheid even kwijt.” De Brunssumse Penny Lebski schrok zich rot, toen ze zag wat op sociale media allemaal over haar werd gezegd tijdens en na een uitzending van het tv-programma De Rijdende Rechter dinsdagavond. Lebski en haar man Ron laten het er niet bij zitten. Ze dienen een klacht in bij het Meldpunt Internet Discriminatie (MIND). Aan de hand van de behandeling van de zaak door die instantie bepalen ze of ze ook nog aangifte gaan doen.

Op Twitter en andere internetfora bespraken kijkers het uiterlijk van Lebski en haar zware stem. Een dag later gebeurde hetzelfde na een interview met het echtpaar in RTL Boulevard. „Schofterige uitingen”, vindt ze. „Het toont aan dat er in Nederland nog steeds geen echte acceptatie bestaat van transgenders. Ik ben overigens geen transgender, maar hermafrodiet. Meer vrouw dan man overigens.”

In De Rijdende Rechter op NPO 1 leggen ruziënde burgers, doorgaans buren, hun probleem voor aan rechter John Reid, die zijn bindend advies geeft over het geschil. Omdat ze ruzie hebben, laten die burgers zich doorgaans niet van hun mooiste kan zien.

Het tv-programma (1,4 miljoen kijkers) wordt veel besproken op sociale media. Net als bijvoorbeeld Ik vertrek en Bed & Breakfast is het programma tijdens de uitzending vrijwel altijd trending topic. Deelnemers worden dan uitgebreid becommentarieerd. Penny Lebski was niet het enige mikpunt dinsdag. Kijkers plaatsten ook veel opmerkingen over de zonnebankbruine huid en rimpels van buurvrouw Trudy Zwiers.

De schlemiel van Nederland

De aflevering van dinsdag draaide om een conflict tussen de Brunssumse buren. De Lebski’s hingen een camera aan de zijkant van hun huis, onder meer ter bescherming van hun tuinbeelden. De Zwiersen klaagden dat die camera ook hun hele tuin kon bekijken. Het echtpaar Lebski vond op hun beurt dat de buren vanaf hun hoger gelegen perceel zo bij hen de tuin in konden gluren en dat dit de privacy aantastte.

Rechter John Reid oordeelde dat een professioneel bedrijf de camera van de Lebski’s moest aanpassen en dat de familie Zwiers een hogere schutting moet neerzetten.

De aflevering van De Rijdende Rechter kwam woensdag ook ter sprake tijdens een vergadering van de Brunssumse gemeenteraad. Daarin werd gesproken over de benoeming van wethouder Jo Palmen, ondanks een vernietigende integriteitstoets. Een VVD-raadslid vond dat Brunssum op deze manier „de schlemiel van Nederland” werd. Danny Trommelen, raadslid van de lokale partij PAK, sprak dat tegen: „De schlemiel van Nederland zijn we door de uitzending van De Rijdende Rechter van gisteren.”

Lees ook over de benoeming van wethouder Jo Palmen: Held van lokale partij is te ‘risicovol’ om wethouder te zijn