Apple en Ierland akkoord over achterstallige belasting

De Europese Commissie vindt dat Apple verboden staatssteun heeft gehad in Ierland.

Foto Sascha Steinbach/EPA

De Ierse regering heeft met Apple afgesproken dat de Amerikaanse techreus volgend jaar begint met het terugbetalen van 13 miljard euro aan achterstallige belasting. Dat heeft de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe maandag aangekondigd, meldt persbureau AFP.

“We gaan ervanuit dat Apple in het eerste kwartaal van 2018 begint met betalen”, zei Donohoe in Brussel, waar hij een afspraak had met Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Diezelfde Vestager was vorig jaar augustus degene die de conclusie trok dat een belastingdeal tussen Ierland en Apple verboden staatssteun was. Apple hoefde in Ierland jarenlang maar ongeveer 2 procent winstbelasting te betalen - in 2014 zelfs maar 0,005 procent. Het standaardtarief ligt in Ierland op 12,5 procent. Andere bedrijven hadden niet zulke voordelige afspraken. Oneerlijk, oordeelde Vestager: ze droeg Apple namens de Europese Commissie op het verkregen voordeel - de 13 miljard euro - terug te betalen.

Vestigingsklimaat

Daar zat Apple niet op te wachten. Het bedrijf ontkent oneerlijk te zijn bevoordeeld. Ook Ierland was het oneens met het gebod van Vestager. De regering is bang dat het Ierse vestigingsklimaat voor grote multinationals eronder lijdt als het alsnog de grote som geld moet innen bij Apple. Daarom gingen zowel Apple als de Ieren eind vorig jaar in beroep bij het Europees Hof van Justitie.

Lees ook: Ierland wil die 13 miljard van Apple niet

EU-commissaris Vestager stapte op haar beurt ook naar het Europees Hof, toen Apple afgelopen oktober nog steeds niet was begonnen met terugbetalen. Apple gaat het geld nu dus alsnog overmaken.

De 13 miljard komt terecht op een derdenrekening, zodat zowel Apple als Ierland er voorlopig geen toegang toe heeft. Als het Europees Hof Vestager gelijk geeft, gaat het geld van de derdenrekening naar Ierland. Zo niet, dan krijgt Apple het bedrag terug.