Vrolijke pingelaar Ambrose speelt Bredaas cynisme weg

NAC Breda

NAC vertrouwt dit seizoen op liefst zes huurlingen van Manchester City. Met twee doelpunten speelde Thierry Ambrose tegen Excelsior een hoofdrol.

Thierry Ambrose (midden) scoorde tweemaal voor NAC Breda. Foto ANP Pro Shots

De zwarte winterjas komt tot over de knieën bij Thierry Ambrose, spits van NAC Breda, dat hem huurt van Manchester City. Zijn handen heeft hij diep in de zakken gestoken. Als hem een vraag wordt gesteld kijkt hij met zijn grote bruine ogen wat verlegen naar de grond.

Sinds 20 augustus had hij niet meer gescoord. „Wedstrijd na wedstrijd denk je”, hij zucht even, en vervolgt dan, „wanneer ga ik scoren? Het is mentaal, want je vertrouwen gaat een beetje naar beneden. Ik gaf wel assists, maar als spits moet je goals maken.”

Hij vertelt het zondagavond na de 3-1 zege van NAC op Excelsior; Ambrose benut twee strafschoppen. De Fransman (20) groeide op in een stadje ten zuidoosten van Parijs, hij geldt als een grote belofte en speelde in de sterke Franse jeugdteams met onder anderen Barcelona-topaankoop Ousmane Dembélé.

Legertje huurlingen

Ambrose is een van de talentvolste van het legertje van zes City-huurlingen bij NAC, dat samenwerkt met de Engelse topclub. Vier beginnen er zondag in de basis. De gehele NAC-productie heeft een City-link: de derde goal is van de Spaanse invaller Paolo Fernandes, ook City-huurling.

NAC krijgt dit seizoen kritiek op de omvang van de huurconstructie. De ontwikkeling van Nederlands talent wordt zo geblokkeerd, klinkt het. En de club-identiteit zou verloren gaan. Met tot zondag twee punten in de voorgaande zeven duels en de 8-0 nederlaag tegen Ajax nam de kritiek toe.

Was dit nog wel NAC? Door de zege speelt de ploeg het cynisme weg en stijgt naar de vijftiende plek. Het paradoxale van dit elftal is dat het geen typisch vechtvoetbal speelt, zoals je van een team dat tegen degradatie strijdt zou verwachten. Het zijn stuk voor stuk technisch vaardige spelers.

Vrolijke pingelaar

Zo ook Ambrose, snelle, vrolijke pingelaar. In 2013 vertrok hij naar City en kwam er in het opleidingsprogramma. Hij zat één keer op de bank bij het eerste, in 2014 tegen Crystal Palace. „Dat was crazy. Ze wonnen met 3-0, dus ik dacht, hopelijk is mijn tijd gekomen.” Hij schudt zijn hoofd, hij mocht niet invallen. Hij speelde nog geen minuut voor City.

Meerdere keren zat hij met City-coach Pep Guardiola, die hem moed insprak na een zware knieblessure. Ambrose was er een jaar uit. Gevraagd naar zijn toekomst en of hij ooit de hoofdmacht van City zal halen, zegt hij „erg blij” te zijn in Breda.

Zondag zat zijn oudere broer op de tribune, die was overgekomen vanuit Frankrijk. Afgelopen week had hij te horen gekregen dat zijn broer opnieuw vader zou worden. Ambrose: „Ik zei: ik zal voor jou scoren.”

Roerige tijden

Ze zijn weer even blij met hem, in Breda. Ze hebben hier roerige jaren achter de rug. Bij de hoofdingang hangt groot de tekst ‘Welkom thuis’, en daaronder het logo van de eredivisie. NAC is terug, na twee seizoenen eerste divisie. Maar zorgen over een snelle terugval zijn er.

‘Pas als je een wedstrijd van NAC nuchter hebt bekeken snap je waarom er zoveel gezopen wordt’, is de tekst op een deur in café Beatrix, bij het stadion. Zondag was het, ook in nuchtere toestand, best prima.