Trump blijft gevallen Flynn verdedigen

Veiligheidsadviseur Trump neemt maar geen afstand van zijn gevallen Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Zo beschadigt de president zichzelf.

Foto: Evan Vucci/AP Photo

Het moeten schizofrene dagen zijn voor de Amerikaanse president Donald Trump. Terwijl de Republikeinen in de Senaat hem in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn eerste grote succes bezorgden door het aannemen van hun belastingplan, moest de president tegelijkertijd een enorme klap incasseren.

Vrijdag bleek dat Trumps voormalig Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn meewerkt met speciaal aanklager Robert Mueller, die in opdracht van het ministerie van Justitie de aard en intentie van de contacten van Trumps entourage met Russische functionarissen onderzoekt.

Uit de aanklacht tegen Flynn blijkt dat hij claimt dat zijn geheime contacten met de Russische ambassadeur Kisljak, die in februari 2017 de aanleiding vormden tot zijn gedwongen vertrek als Veiligheidsadviseur, tot stand kwamen in nauwe afstemming met een „zeer hooggeplaatst lid van het Presidentiële Transitieteam”. Dit brengt het onderzoek van Mueller zeer dicht bij presidentieel adviseur en schoonzoon Jared Kushner en daarmee bij Trump zelf. In de telefoontjes en een ontmoeting met Kisljak probeerde Flynn in december 2016 de buitenlandpolitiek van president Obama ten aanzien van Rusland en Israël te ondermijnen.

‘Er was niets te verbergen'

Tegen verslaggevers zei Trump zaterdag dat hij zich geen zorgen maakte over het compromitterende nieuws. Maar in plaats van afstand te nemen van zijn gevallen adviseur, begon hij deze vervolgens te verdedigen op Twitter, Vooral met één tweet leek Trump het alleen maar erger te maken voor zichzelf.

„Ik moest Generaal Flynn wel ontslaan omdat hij tegen de vicepresident en de FBI loog”, schreef Trump. „Hij heeft schuld bekend aan die leugens. Dat is jammer omdat zijn handelen tijdens de transitie wettig was. Er was niets te verbergen!”

Gaf de president nu toe dat hij al wist dat Flynn tegen de FBI had gelogen toen hij na Flynns opstappen bij toenmalig FBI-directeur Comey opwierp het onderzoek naar Flynn te laten rusten? Dat zou volgens sommige juridisch experts, onder wie het opgestapte hoofd van het Ethisch Bureau van de Regering Walter Shaub en Richard Painter, de hoogste ethisch jurist van de regering van George W. Bush, niets minder betekenen dan een bekentenis van het hinderen van de rechtsgang – een mogelijke grond voor impeachment door het Congres. „Bekentenis per tweet. Hij had het recht te zwijgen maar verkoos dat niet te doen”, twitterde Painter. Zondag claimde Trumps advocaat John Dowd dat hij de auteur was van de gewraakte tweet.

Ten tijde van Flynns opstappen konden Trump en zijn entourage wel vermoeden, maar officieel niet wéten dat Flynn tegen de FBI gelogen had, tenzij Flynn ze dit zelf had verteld - en daarmee had gecompromitteerd.

Gelekte e-mails

Trumps adviseur Don McGahn had op 26 januari plaatsvervangend minister van justitie Sally Yates afgeweerd toen zij hem waarschuwde dat uit inlichtingen bleek dat Flynn loog tegen vicepresident Pence. Trump ontsloeg op 31 januari vervolgens eerst Yates, alvorens Flynn pas na krantenberichten over zijn leugens tegen Pence, op 13 februari te dwingen tot opstappen. In mei ontsloeg Trump vervolgens ook FBI-directeur James Comey. In zijn getuigenis onder ede voor het Congres zei Comey dat Trump hem vroeg lankmoedig te zijn jegens Flynn, in Comey’s woorden: „Flynn te laten lopen.” Zondag ontkende Trump dit via een tweet: „Ik vroeg Comey nooit om Flynn te laten gaan.”

Ook elders doken dit weekend ondertussen aanwijzingen op voor nauwe afstemming tussen Flynn en de rest van Trumps entourage. Uit Trumps naaste omgeving werden e-mails uit de tijd van de transitie gelekt naar The New York Times. Daarin schrijft een transitieadviseur die samenwerkte met Flynn, K.T. McFarland, dat de sancties die president Obama eind december 2016 tegen Rusland afkondigde het Trump moeilijker zullen maken de relatie met dat land te verbeteren, „pal nadat de Russen hem de verkiezingswinst hebben toegeworpen”. Volgens het Witte Huis bedoelde McFarland dat de Democraten dit zo voorstelden.

Trumps tweets van zaterdag vormden een sterk contrast met de terughoudende reactie van Witte Huis-advocaat Ty Cobb, die vrijdag zo veel mogelijk afstand probeerde te scheppen tussen Flynn en het Witte Huis. „Niets aan de (..) aanklacht heeft betrekking op iemand anders dan de heer Flynn”, aldus Cobb, die zei te hopen dat het Mueller-onderzoek nu snel afgesloten kon worden. Maar die hoop lijkt vergeefs, zeker zolang de president een smartphone heeft. „Generaal Flynn liegt tegen de FBI en zijn leven ligt in puin. Crooked Hillary (…) liegt vele keren en haar gebeurt niets? Gemanipuleerd systeem of dubbele standaard?”, aldus de president zaterdag op Twitter.

Lees verder in het Trumpblog

Dit artikel is geactualiseerd op 3 december om 21.45 uur met de toevoeging dat Trumps advocaat John Dowd claimt dat hij de auteur is van de tweet over Flynn.