‘Prostituee had kunnen weten dat klappen bij Attila horen’

Wie: Attila (30)

Kwestie: mensenhandel, geweld

Waar: rechtbank Den Haag

De Zitting

Wanneer is er sprake van een ‘naar Nederlandse maatstaven mondige prostituee’? In de vier uur durende strafzitting tegen de Hongaar Attila (30), voorheen pooier en nu naar eigen zeggen betontimmerman, loopt het debat hoog op. Zelfstandigheid is namelijk de maatstaf om legale sekswerkers te onderscheiden van slachtoffers van mensenhandel. Een mondige prostituee beslist zelf: waar, hoe lang, welk tarief, welke prestatie en hoe het geld wordt uitgegeven.

Een van de twee relaties van Attila was zo’n zelfstandige prostituee, volgens zijn advocaat. Dat Attila voor de andere vrouw inderdaad de pooier was die het geld opstreek, haar werktijden bepaalde en voortdurend controleerde, erkent hij, op de zitting en voor het eerst.

Maar die andere vrouw, zij was voor Attila de ware – die twee waren verliefd. Weliswaar verdiende zij al het geld en maakte hij het op. Maar er zijn wel meer relaties waar dat zo werkt, vindt de advocaat. De bedreigingen en de klappen, dat hoorde bij Attila en had de vrouw kunnen weten. „Dat heeft niks te maken met het werk”, zo citeerde de advocaat zijn cliënt, bijgenaamd Bruce Lee, wegens zijn agressie.

De twee jonge Hongaarse vrouwen die aangifte deden, waren volgens de officier echter misleid, onder druk gezet en helemaal „niet vrij”. Dat ze mishandeld werden, hield wel degelijk direct verband met het werk. Attila werd namelijk „zenuwachtig” als de omzet niet werd gehaald. Dan sloeg hij erop los.

Dat de vrouwen instemden met prostitutie pleit hem niet vrij, zegt de officier. Er was immers door hem, een sterker persoon, misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie – beiden komen uit marginale gezinnen in Hongarije, waar prostitutie eerder voorkwam. Hij lette precies op de werktijden, het aantal klanten, de omzet en waar ze mochten gaan en staan. Hij had de vrouwen beloofd met hen een toekomst op te bouwen – huis, auto, gezin.

De officier van justitie verwijt Attila dat hij in beide vrouwen verdienmachines zag die hij kon uitbuiten. Hij zat thuis op de bank, ging uit, gokte, gebruikte drugs en kocht auto’s, op naam van de vrouwen. Daarin reed hij onverzekerd rond, want hij heeft geen rijbewijs.

Voor het onderzoek is maanden de tijd genomen – om zo veel mogelijk feiten te verzamelen en te controleren. De advocaat vindt de verklaringen leugenachtig en beschuldigt de „zeer mondige” vrouwen van wraakzucht en jaloezie. Verder sloegen ze terug, als Attila hen mishandelde. Prostitutie was een „keuze die samen was gemaakt”. In de aangiftes zeggen de vrouwen goedgelovig en gehersenspoeld te zijn geweest.

De officiële belangstelling van justitie voor ‘Bruce Lee’ begon ooit bij reguliere politiecontroles in de prostitutie. Het dossier bevatte uiteindelijk aangiften van vier vrouwen tegen vier Hongaarse pooiers. Alleen de zaak tegen Attila is rondgekomen. De officier citeert uit telefoontaps waarin de vrouwen worden aangespoord om meer geld te verdienen of langer te werken, onder bedreigingen als ‘Ik sla je hoofd in’ en ‘ik neuk je hersens kapot’.

De vrouwen moesten soms maanden achtereen zeven dagen per week van 11.00 tot 01.00 uur klanten afwerken. De minimaal verplichte omzet was 500 euro per dag – exclusief daghuur voor het peeskamertje van 160 euro tot 180 euro. Het echte omzetdoel was 2.500 euro. Attila moet flink hebben verdiend – de zaak waarin het ‘wederrechtelijk genoten voordeel’ hem wordt ontnomen, volgt nog.

In zijn voordeel weegt mee dat er tussen de arrestatie en de zitting al tweeënhalf jaar verliepen, waarvan Attila er twee in voorarrest zat. De officier eist vier jaar cel en het verbeurd verklaren van zijn auto. Attila zegt dat hij heel erg spijt heeft, veel leerde in de cel en nu een „normaal leven” wil blijven leiden. Met zijn inkomen als betontimmerman is hij tevreden. „Zo is het perfect.”

De rechtbank oordeelt twee weken later volgens de eis. Attila krijgt vier jaar cel wegens mensenhandel met aftrek van voorarrest en hij is ook z’n auto kwijt. Er is geen reden de straf verder te matigen omdat het zo lang heeft geduurd voordat de zaak op zitting kwam.