Doden en gewonden bij rellen Honduras

Betogers raakten opnieuw slaags met de politie. Daarbij zijn drie doden gevallen. Honderden mensen zijn gearresteerd.

Wegens de groeiende onrust in het land heeft de regering van Honduras het leger en de politie ruimere bevoegdheden gegeven.
Wegens de groeiende onrust in het land heeft de regering van Honduras het leger en de politie ruimere bevoegdheden gegeven. Foto Gustavo Amador/EPA

Demonstranten in Honduras zijn zaterdag opnieuw slaags geraakt met de oproerpolitie. Daarbij zijn de afgelopen dagen zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen. Honderden betogers zijn gearresteerd, meldt persbureau Reuters.

De onlusten, met protesten en plunderingen, zijn ontstaan door aanhoudende onduidelijkheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De oppositie in het land beschuldigt de regering ervan de verkiezingen te manipuleren.

Verkiezingsuitslag

Oppositiekandidaat Salvador Nasralla ging begin deze week aan kop bij het tellen van de stemmen, maar werd later ingehaald door zittend president Juan Orlando Hernández. Nasralla beticht Hernández ervan een coup te plegen.

Lees ook: Uitdager leidt in Honduras

Wegens de groeiende onrust in het land gaf de regering van Honduras begin dit weekend het leger en de politie ruimere bevoegdheden. Grondrechten zijn opgeschort en er is voor een periode van tien dagen een avondklok ingesteld: Hondurezen mogen de straat niet op tussen 18.00 uur en 06.00 uur. Sommige winkeliers hebben hun winkels dichtgetimmerd om plunderingen te voorkomen.