Handbalsters werken aan hun vorm tegen China

WK handbal

De Nederlandse vrouwen herpakken zich na een verloren openingswedstrijd op het WK met een ruime overwinning op China.

Nycke Groot in actie tijdens het duel met China. Foto Hendrik Schmidt/dpa via AP

De Nederlandse handbalsters hebben zich zondag in de tweede poulewedstrijd gerevancheerd voor een zwakke start op het WK in Duitsland. De ploeg won met ruime cijfers van China: 40-15.

Een dag eerder had het team van bondscoach Helle Thomsen het eerste duel verloren van Zuid-Korea (22-24). Die tegenstander had al vaker voor problemen gezorgd. De voorgaande twaalf onderlinge ontmoetingen wist Nederland pas één keer te winnen. Die waarschuwing bleek niet genoeg.

Geen reden voor paniek, relativeerde bondscoach Thomsen na de verloren openingswedstrijd. Haar ploeg moest er niet te lang bij stil blijven staan. „Op het EK van een jaar geleden verloren we ook de openingswedstrijd, toen van Duitsland. Dat toernooi haalden we de finale”, aldus de Deense op Ziggo Sport „Maar we hebben nog een lange weg te gaan. We zijn duidelijk nog niet in de vereiste vorm.”

Zoeken naar vorm

Die vereiste vorm ontbrak ook nog in de eerste minuten tegen China. De eerste bal moest door keeper Tess Wester uit het net worden gevist, en hoewel Nederland daarna vier keer snel scoorde, verzaakte de ploeg echt uit te lopen. Na een wat chaotisch begin met onnodige fouten, kwam Nederland pas los. Door een aantal snelle omschakelingen – mede onder leiding van Wester – kwamen de Nederlandse vrouwen op een comfortabele ruststand: 20-9.

De wedstrijd onder controle, zou je denken. Toch roept Thomsen haar ploeg vijf minuten in de tweede helft naar de kant voor een time-out om haar speelsters stevig toe te spreken. Het staat dan 22-11. China krijgt nog te veel kansen en de bondscoach wil meer scores zien. Verder uitlopen.

De toespraak helpt. Nederland gaat sterker verdedigen en agressiever in de aanval. China komt in de rest van de wedstrijd nog maar vier keer tot scoren. Aan de andere kant is het een schiettent. Angela Steenbakkers, Estavana Polman (speelster van de wedstrijd) en Angela Malestein scoorden allen vijfmaal. Een betere verdeling van doelpuntenmakers; tegen Zuid-Korea kwamen elf van de 22 treffers van Lois Abbingh. Oranje weet maar liefst veertig doelpunten te maken en ook sterspelers Nycke Groot en keeper Wester konden zich weer laten gelden.

Lees ook dit interview met Helle Thomsen: Langs de lijn wandelende stoomketel, zó fanatiek

Na afloop zei Thomsen niet veel waarde te hechten aan de ruime overwinning. „China is een slechte ploeg”, zei de bondscoach voor de camera van Ziggo Sport. „Het was een makkelijke wedstrijd, maar het is toch belangrijk dat we ruim hebben gewonnen.” Hoewel er veel minder weerstand was dan tegen Zuid-Korea, is de bondscoach tevreden over wat haar ploeg heeft laten zien. „We zijn er goed voor gegaan. In de tweede helft heb ik de mogelijkheid benut om wat andere spelers aan het werk te zien.”

Vooruitblikkend op de aankomende wedstrijd, dinsdag tegen Kameroen , zei Thomsen: „Het is niet alleen belangrijk dat we die wedstrijd winnen. Zij spelen erg fysiek. Het is ook belangrijk dat we blessurevrij blijven.”