Bombardementen Jemen na ‘handreiking’

De aanval van Saoedi-Arabië komt na een handreiking van de Jemenitische ex-president Saleh. Toch lijkt hij geholpen bij de bombardementen.

Rook achter een gebouw in de Jeminitische hoofdstad Sana'a tijdens gevechten tussen de Houthi's en aanhangers van oud-president Saleh.
Rook achter een gebouw in de Jeminitische hoofdstad Sana'a tijdens gevechten tussen de Houthi's en aanhangers van oud-president Saleh. Foto Mohammed Huwais/AFP

De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft in de nacht van zaterdag op zondag bombardementen uitgevoerd op de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale media. De bombardementen komen nadat zaterdag de oud-president van Jemen Ali Abdullah Saleh in een toespraak een handreiking leek te doen aan vijand Saoedi-Arabië. De Saoediërs reageerden zaterdag positief op de toespraak van Saleh.

Saleh zei zaterdag klaar te zijn voor “een nieuwe bladzijde” in zijn relatie met de Saoedische coalitie als de aanvallen op Jemenitische burgers zouden stoppen. Bij de bombardementen zouden echter zeker twaalf burgers om het leven zijn gekomen.

Nieuwe dimensie

De bombardementen staan echter niet haaks op de handreiking van Saleh een dag eerder. Volgens de Saoedische tv-zender al-Arabiya was de aanval van afgelopen nacht namelijk gericht op doelen van de Houthi-rebellen ten zuiden van Sana’a. Saleh is sinds kort in gevecht met de Houthi’s en de bombardementen zouden hem dus helpen in dat gevecht.

De strijd tussen handlangers van Saleh en de Houthi-rebellen betekent een nieuwe laag bovenop het toch al ingewikkelde conflict in het door oorlog en honger verscheurde land. De Houthi’s vochten voorheen samen met Saleh tegen de Saoedische coalitie.

Lees over de ergste humanitaire crisis van dit moment: Oorlog maakt Jemen tot een hel op aarde

Sinds woensdag staan de Houthi’s, die gelieerd zijn aan Iran, en de handlangers van Saleh echter tegenover elkaar. De rebellen noemden de handreiking van hun voormalige bondgenoot zaterdag “hoogverraad”. In een gemeenschappelijke verklaring zei de coalitie van Saoedi-Arabië en de Golfstaten overtuigd te zijn van Salehs wil om zich weer bij de Arabieren te voegen.

Evacuatie hulpverleners

Door het opgelaaide geweld deze week willen de Verenigde Naties 140 hulpverleners evacueren uit de Jemenitische hoofdstad, zeggen bronnen tegen Reuters. Door de gevechten tussen de Houthi’s en pro-Saleh-strijders is de weg naar het vliegveld in Sana’a echter geblokkeerd. VN-medewerkers zijn al opgedragen thuis te blijven vanwege het geweld.

Ook een Nederlands team van het Rode Kruis, onder wie presentatrice Floortje Dessing, is vast komen te zitten in Sana’a door het geweld. “We schuilen al anderhalve dag in een schuilkelder voor de gevechten”, meldt een woordvoerder van de hulporganisatie tegen persbureau ANP. Dessing is in Jemen voor opnames van haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Het gaat goed met het team, meldt Dessing op Twitter:

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, drong zondag aan op het staken van alle grond- en luchtaanvallen en op het hervatten van alle commerciële import, omdat “miljoenen kinderen, vrouwen en mannen worden bedreigd door honger, ziekte en de dood”.

De burgeroorlog in Jemen begon in 2015 toen de Houthi’s, een sji’itische groep, naar Sana’a optrokken en het presidentiële paleis bezetten. Het dwong toenmalige president Hadi af te treden en te vluchten naar Saoedi-Arabië, dat zich daarna in een coalitie met Golfstaten mengde in de burgeroorlog. Sinds 2015 zijn meer dan 10.000 mensen gedood, twee miljoen ontheemd en een miljoen geïnfecteerd door cholera.