‘Apothekersconcern CVS koopt zorgverzekeraar Aetna voor 69 miljard dollar’

Of de deal doorgaat is nog niet zeker. Dit jaar werden twee andere megafusies in de Amerikaanse zorgsector tegengehouden.

Foto Alan Diaz/AP

Het Amerikaanse apothekersconcern CVS Health is akkoord met de overname van zorgverzekeraar Aetna voor 69 miljard dollar (58 miljard euro). Dat zou dan een van de grootste overnamebedragen zijn van dit jaar. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg, AP en The New York Times. Geruchten over een aanstaande overname gaan al sinds eind oktober rond na berichtgeving van The Wall Street Journal.

Of de deal doorgaat is nog niet zeker. Dit jaar werden twee andere megafusies in de Amerikaanse zorgsector nog tegengehouden. Zorgverzekeraars Cigna en Anthem moesten in februari hun fusie staken van de rechter. De samensmelting, waarmee een bedrag van 48 miljard dollar was gemoeid, zou leiden tot een te grote speler in de verzekeringsbranche. Even daarvoor werd al een overname van Humana door Aetna, ook twee verzekeraars, van 37 miljard dollar afgeblazen uit angst voor marktverstoring.

Veranderende zorgmarkt

Het verschil met de ophanden zijnde overname is dat CVS en Aetna verschillende diensten aanbieden. Aetna is een van de grootste zorgverzekeraars van de Verenigde Staten, met zo’n 22 miljoen klanten. CVS Health bezit 9.700 apotheken en 1.100 inloopklinieken.

De overname van Aetna door CVS Health zal de Amerikaanse zorgmarkt hervormen, schrijft The New York Times. Een apothekersbedrijf zal dan verenigd worden met een zorgverzekeraar, wat past in de trend waarin de grenzen tussen de traditioneel gescheiden sectoren steeds vager worden. Volgens analisten maakt een fusie persoonlijkere zorg mogelijk en kan het zorgkosten drukken.

De overnamegesprekken worden ook gevoed doordat de bedrijven de hete adem in de nek voelen van Amazon. De techreus zet al stappen in de apothekersmarkt. Amazon schudde eerder al de boekenbranche, de retail en de voedingsindustrie op door het aanbieden van lage prijzen.

    • Menno Sedee