Woningmarkt

College wil malafide huizensites stoppen

Het college wil maatregelen nemen tegen huizenbemiddelaars die tegen betaling aanbieden op zoek te gaan naar een huurwoning. Dit soort bemiddelaars bieden hun diensten aan via advertenties en sites en vragen bijvoorbeeld een hele maand huur courtage of kleinere geldbedragen om online te kunnen reageren op woningen. In sommige gevallen blijken deze woningen dan al verhuurd of überhaupt niet te bestaan.

Het college liet deze week in antwoord op schriftelijke vragen van de SP weten de verordening volgend jaar tegen het licht te zullen houden en waar nodig aan te passen zodat malafide huisjesbemiddelaars aan banden kunnen worden gelegd. Op dit moment zijn in de verordening bijvoorbeeld geen regels opgenomen over courtage.

Wat er dan precies zal veranderen in de verordening is nog niet duidelijk. „We moeten op zoek naar een effectieve regelgeving die handhaafbaar is”, zegt de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP). En dat is nog best lastig. De gemeente kan huisjesbemiddelaars in het kader van de Europese dienstenrichtlijn niet helemaal verbieden.

Wat bijvoorbeeld wel kan, zegt de woordvoerder, is in de verordening bepaalde kwaliteitscriteria opnemen waaraan elk bemiddelingsbureau moet voldoen. Op die manier zou een handvat gecreëerd kunnen worden waarmee malafide huizensites kunnen worden tegengehouden.

    • ---