Opinie

Welterusten

Strafpleiter Geert-Jan Knoops vertelde onlangs bij WNL Op Zondag dat hij gemiddeld maar vier uur per nacht hoeft te slapen. Het was, zo vertelde hij, „een positieve erfenis van mijn tijd bij het Korps Mariniers”, waar hij twee jaar als officier gediend had.

Ik gun iedereen van harte z’n geluk, maar mijn hemel wat ik ben ik daar jaloers op. Dat je om twaalf uur, wat ik al belachelijk laat vind, naar bed kunt gaan, en dan om vier uur reeds weer opstaat en lekker in je eentje dingen kunt gaan doen! Soms fantaseer ik over een extra dag die ik zou hebben, terwijl verder niemand die heeft. Knoops heeft dat eigenlijk, al is die dag dan in de nacht.

Zou het trouwens waar zijn wat Knoops zegt? Hij ziet er altijd erg wakker uit, met wijd open ogen. Misschien komt dat doordat hij inderdaad weinig slaap nodig heeft. Of zou het een beetje grootspraak zijn? Zou hij stiekem meer slapen, maar is het in de wereld van de strafpleiterij stoer om altijd wakker te zijn? Zodat je op die manier de indruk wekt dat je de hele tijd boven op je dossier zit? Misschien is het zelfs strategische grootspraak – er kijken vast officieren van justitie naar WNL, die nu denken: O jee, hij is me nú al een stap voor. Al die tijd dat Knoops aan het werk was, hebben wij onze tijd liggen wegmeuren in bed.

Stel dat hij inderdaad maar vier uur per nacht slaapt. Hoe zit het dan met de bewering dat hij dat weinige slapen geleerd zou hebben bij het Korps Mariniers?

Daar geloof ik dus eerlijk gezegd helemaal niks van. Ik denk dat er bepaalde gezegende mensen zijn die nu eenmaal minder slaap nodig hebben. En die komen daar misschien pas achter bij de mariniers, maar ik weet wel wat er zou gebeuren als ík door een wrede speling van het lot bij de mariniers terecht zou komen. Een huilend wrak zou ik zijn, dat per ongeluk op de verkeerde mensen zou lopen schieten. Dat zou dan een heel negatieve erfenis zijn van mijn tijd bij het Korps Mariniers.

Paulien Cornelisse is cabaretier en schrijver. Zij trekt momenteel door het land met de voorstelling Om mij moverende redenen.