Voorwoord

Tot de meeste restaurantkeukens is het allang doorgedrongen: de vegetarische tafelaar verdient volwaardige gerechten, niet ‘hetzelfde maar dan zonder vlees’. Aan de kerstdis thuis ligt dat heel anders. Niets is heerlijker dan een reerug of kalkoen midden op tafel, waarvan de stukken rondgedeeld worden. Groenten zijn lang niet zo feestelijk. Toch? Onzin, natuurlijk. Als je even je best doet, kan groente net zo feestelijk zijn. Daarom speelt dit jaar groente de hoofdrol in ons diner – er zit ook een beetje vis in. Soenil Bahadoer, chef van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen bedacht de recepten. Hij kookte het ook voor ons, resulterend in smakelijk knallende pagina’s. Thuiskok Marjoleine de Vos stond er met haar neus bovenop, en kookte het in haar eigen keuken nog eens na. Het opmaken van de borden zoals Soenil dat kan, is voor de meeste thuiskoks waarschijnlijk iets te ingewikkeld. Gelukkig smaakte het opgemaakt op haar eigen manier ook „spectaculair”. Haar favoriet: het venkeltoetje. In de donkere maand december is al etend binnenblijven verleidelijk, maar niet verstandig. Daarom vindt u in dit nummer ook een heerlijk buitenverhaal. Hans Steketee wandelde met historische kaarten in de hand langs de Oosterschelde. Een landschap is voortdurend in beweging, zeker dat van de Oosterschelde, besef ik weer als ik het lees. Hup, een dikke jas aan, en vaker naar buiten, neem ik me voor. Binnen of buiten, ik wens u een mooie decembermaand toe.