Verdachte Decembermoorden Ruben Rozendaal overleden

Rozendaal hoorde in oktober tien jaar tegen zich eisen. Hij zei alleen twee slachtoffers naar Fort Zeelandia te hebben gebracht.

Ruben Rozendaal (m) in gesprek met nabestaande Henk Kamperveen (L) en verdachte Edgar Ritfeld (R) nadat de aanklager 20 jaar cel eiste tegen Bouterse eerder dit jaar.
Ruben Rozendaal (m) in gesprek met nabestaande Henk Kamperveen (L) en verdachte Edgar Ritfeld (R) nadat de aanklager 20 jaar cel eiste tegen Bouterse eerder dit jaar. Foto ANP

Ruben Rozendaal, een van de verdachten in het proces over de Decembermoorden, is vrijdag overleden. De Surinaamse nieuwssite Star Nieuws meldt dat Rozendaal zelfmoord heeft gepleegd. Hij hoorde op 30 oktober tien jaar tegen zich eisen wegens zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien Surinamers in december 1982.

Rozendaal had vrijspraak verwacht. Hij had spijt betuigd en meegewerkt in zijn proces. “Ik ga dit niet kunnen dragen”, zei Rozendaal tegenover journalisten nadat hij zijn eis hoorde. “Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden.”

Onze voormalige correspondent Suriname Hans Buddingh schreef in 2012 dit profiel van Ruben Rozendaal: Desi’s bloedbroeder

‘Bloedbroeders’

Rozendaal was tevens de enige van de groep van zestien sergeanten onder leiding van Desi Bouterse die in 1980 een coup in Suriname pleegden, die later getuigde tegen Bouterse. De coupplegers hadden gezworen elkaar nooit te verraden.

Bouterse was in december 1982 bevelhebber toen vijftien tegenstanders van zijn regime werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Volgens Rozendaal schoot Bouterse twee mensen persoonlijk dood. Anderen buiten de groep coupplegers hebben ook getuigd dat Bouterse tijdens de moorden in Fort Zeelandia aanwezig was.

Rozendaal gaf toe dat hij twee mensen naar Fort Zeelandia had gebracht. “Als ik het niet zou doen, was ik misschien de zestiende man die was doodgeschoten”, zei hij daarover.

De aanklager in Suriname heeft tegen vijftien verdachten van de Decembermoorden een strafeis uitgesproken of vrijspraak gevraagd. Tegen zes personen, inclusief Bouterse, werd de maximale straf van twintig jaar geëist.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900- 0113, of neem contact op via de website.

Correctie (02-12-2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Rozendaal in december tien jaar celstraf hoorde eisen. Dat is onjuist. Het was op 30 oktober. Dit is aangepast.

    • Guus Ritzen