‘Te veel arseen in rijstwafels voor baby’s’

Consumentenorganisatie Foodwatch heeft verschillende rijstproducten laten testen door de universiteit van Belfast. Zes producten overschrijden de norm.

In sommige merken rijstwafels is een te hoog gehalte arseen gevonden.
In sommige merken rijstwafels is een te hoog gehalte arseen gevonden. Foto iStock

In verschillende soorten rijstwafels en -papjes die in Nederlandse supermarkten liggen, is een te hoog arseengehalte gevonden. Onderzoekers van de universiteit van Belfast vonden in zes producten een overschrijding van de toegestane hoeveelheid van de zeer giftige stof.

De tests in Belfast werden uitgevoerd in opdracht van consumentenorganisatie Foodwatch, schrijft Trouw. In totaal werden 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels getest.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet geen reden tot ingrijpen. Ze gaat er van uit dat tests er met 20 procent naast kunnen zitten. De zes producten die de norm overschrijden, blijven binnen deze foutmarge.

Gesteente

Arseen, of arsenicum, zit in gesteente en kan via grondwater in rijst terechtkomen. Bij grote innames kan het onder meer huid- en blaaskanker veroorzaken. In de derde wereld krijgen veel mensen het binnen via grondwater dat lang in contact heeft gestaan met rotsen.

In Trouw zegt toxicoloog Martin van den Berg, verbonden aan de Universiteit Utrecht, dat de testresultaten uit Belfast geen reden tot zorg zijn.

“Mensen krijgen via grondwater al miljoenen jaren arsenicum binnen. Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt blijven van de afgesproken norm. Er zijn discussies over of de norm te soepel is. Sommigen vinden van wel, maar ik denk dat de 20 procent overschrijding van de NVWA heel redelijk is.”

Verschillende rijstvelden

Bij het onderzoek in Belfast zijn verpakkingen van een product meerdere keren onderzocht. De wafels en papjes die de toegestane hoeveelheid overschreden, zijn: Bambix Mijn eerste papje rijstebloem Vanille (1 procent overschrijding), Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (2 procent), Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (5), nog eens Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (12) Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (16) en Biobim Rijstpapje (17).

De reden dat dezelfde producten verschillende overschrijdingen laten zien, is dat de rijst van diverse velden afkomstig kan zijn, schrijft Trouw. Die velden hebben een ander onderliggend gesteente waar het arseen vandaan komt.