Senaat VS neemt belastingwet Trump aan

De hervorming is de eerste grote politieke overwinning voor president Donald Trump.

Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdagochtend de Republikeinse belastingwet aangenomen. Dat meldt persbureau Reuters.

51 senatoren stemden voor de hervormingen, 49 tegen. Geen enkele Democraat stemde voor de nieuwe wetgeving. De partij is in de minderheid in de Senaat. Partijleider Chuck Schumer van de Democraten liet weten ontstemd te zijn over de inhoud van de wet, die volgens zijn partij vooral gunstig is voor mensen met hogere inkomens.
Mitch McConnell, partijleider van de Republikeinen in de Senaat, zei dat de wet “precies is wat de economische groei in ons land nodig heeft.”

Begin november presenteerden de Republikeinen hun plan voor belastinghervorming. Lees hier het achtergrondstuk van Frank Kuin.

De hervorming is de eerste grote politieke overwinning voor president Donald Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne veel sprak over de tax reform. De nieuwe wetgeving moet de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven verlagen, van 35 naar 20 procent. Door die verlaging zou de economie groeien, waarvan volgens de Republikeinen uiteindelijk de middenklasse kan profiteren. Volgens berekeningen uit het Republikeinse kamp zouden de ‘gewone Amerikanen’ er per jaar met gemiddeld 4.000 dollar op vooruitgaan. Critici trekken die berekeningen echter in twijfel.

De hervorming is de eerste grote herziening van het Amerikaanse belastingstelsel in dertig jaar tijd. De maatregel moet nu worden afgestemd op een versie van de hervorming die vorige maand werd aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. Vertegenwoordigers van beide kamers moeten het eens worden over één nieuwe wet waar de president uiteindelijk zijn handtekening kan zetten. Trump wil dat voor het einde van het jaar gedaan hebben.