Saoedi-Arabië en Jemenitische rebellen doen handreiking

In een televisietoespraak zocht oud-president van Jemen Ali Abdullah Saleh toenadering tot vijand Saoedi-Arabië.

Houthi-rebellen bij een checkpoint in Sana'a.
Houthi-rebellen bij een checkpoint in Sana'a. Foto ANP

De voormalig president van Jemen Ali Abdullah Saleh heeft zaterdag in een televisietoespraak gezegd klaar te zijn voor “een nieuwe bladzijde” in de relatie met de Saoedische coalitie. De twee partijen zijn in Jemen sinds twee jaar in een hevige oorlog verwikkeld.

Voorwaarde voor de Jemenitische handreiking is dat Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten stoppen met het uitvoeren van aanvallen op Jemen. Mochten de twee partijen besluiten het vechten te staken, dan betekent dit nog niet direct het eind van de oorlog in het land. De Houthi-rebellen, die voorheen samen met oud-president Saleh en zijn handlangers tegen de Saoedische coalitie streden, zijn sinds woensdag namelijk in conflict met Saleh. Zeker zestien mensen zijn bij die gevechten omgekomen.

Binnenlands conflict in Jemen werd in 2015 een internationale oorlog met Saoedi-Arabië. Illustratie door Studio NRC

Shi’itische minderheid

Bijgestaan door andere Golfstaten begon Saoedi-Arabië in maart 2015 een offensief tegen de Houthi’s en Saleh. Kort ervoor was president Abed Rabbu Mansour Hadi afgezet door de Houthi’s. Dat zinde de Saoediërs niet, die de shi’itische minderheid als pion van aartsrivaal Iran zien. Sindsdien voert de Saoedische coalitie bijna dagelijks bombardementen uit op gebied dat in handen is van rebellen.

“Ik roep de broeders in de buurstaten op te stoppen met hun agressie en het offensief te staken”, zei Saleh in de televisietoespraak. Als de vliegvelden geopend worden, ze (de Saoedische coalitie, red.) voedselhulp en hulp aan de gewonden toestaan, kan een “nieuwe bladzijde” omgeslagen worden, volgens Saleh. “We zullen op een positieve manier met ze omgaan en Jemen is genoeg overkomen.”

Positieve reactie

De Saoediërs hebben positief gereageerd op de toespraak van Saleh. In een gemeenschappelijke verklaring zei de coalitie overtuigd te zijn van Salehs wil om zich weer bij de Arabieren te voegen. De coalitie is van mening dat Saleh Arabieren verraden heeft door zij aan zij met de Houthi’s te strijden, die gelieerd zijn aan Iran, dat niet Arabisch is.

Lees meer over de oorlog in Jemen: Oorlog maakt Jemen tot een hel op aarde

Sinds het begin van de burgeroorlog in Jemen in 2015 zijn meer dan tienduizend mensen omgekomen. Drie miljoen mensen zijn ontheemd, zo’n zeven miljoen mensen in het land zijn afhankelijk van voedselhulp. Jemen telt 28 miljoen inwoners.

    • Guus Ritzen