Openbaar ministerie en AIVD

Syrische vluchtelingen in Nederland gepakt op verdenking van terrorisme en mensensmokkel

De politie heeft dinsdag twee Syrische vluchtelingen van 23 en 26 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem hebben volgens het OM tussen 2012 en 2015 gevochten voor het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat-al-Nusra. Ze waren volgens het OM ook betrokken bij mensensmokkel. Samen met een man van 26 uit Diemen zouden zij een even oude Syriër naar Nederland gehaald hebben die nu in Wageningen woont. Ook die twee werden aangehouden, op verdenking van mensensmokkel en valsheid in geschrift. Er zijn geen aanwijzingen dat zij betrokken waren bij terrorisme. De politie kwam de terreurverdachten deze zomer op het spoor op aanwijzing van de AIVD. De dienst deed onderzoek naar een wietkwekerij die werd gevonden op een vorig woonadres van de Arnhemse verdachte in Oosterhout. De twee terreurverdachten kwamen in 2015 samen naar Nederland. Op hun telefoons stonden foto’s uit het strijdgebied, waarop ze gewapend te zien zijn. Ook uit chatberichten zou blijken dat ze actief waren voor Jabhat-al-Nusra. (NRC)