Groeiende onrust in Honduras om verkiezingsuitslag

De onlusten zijn ontstaan door aanhoudende onduidelijkheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag.

Aanhangers van oppositiekandidaat Salvador Nasrella staan vrijdag in de hoofdstad Tegucigalpa bij een barricade, uit protest tegen de vertraging bij telling van stemmen na de presidentsverkiezingen van zondag. Foto Jorge Cabrera / Reuters

De regering van Honduras heeft het leger en de politie ruimere bevoegdheden gegeven om groeiende onrust in het land te bestrijden, meldt persbureau Reuters. De onlusten zijn ontstaan door aanhoudende onduidelijkheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag.

Grondrechten zijn opgeschort, liet een woordvoerder van de regering vrijdagavond weten, in reactie op toenemende protesten en plunderingen. Ebal Diaz deed zijn uitspraken op televisie namens de ministerraad.

Eerder op de avond maakte de kiescommissie van Honduras bekend ernaar te streven de telling van stemmen zaterdag te hervatten na diverse vertragingen.

Een definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen zou vrijdagavond bekend worden gemaakt, maar de aankondiging werd uitgesteld nadat de oppositiekandidaat Salvador Nasrella een gedeeltelijke hertelling eiste van de stembiljetten uit ongeveer vijfduizend stembussen.

Lees ook: Uitdager leidt in Honduras

De oppositie zegt dat er sprake is van verkiezingsfraude. Demonstraties zijn uitgelopen op geweld, waarbij volgens de BBC één dode is gevallen. Twintig mensen zijn gewond geraakt.

De oproerpolitie heeft traangas ingezet tegen demonstranten in de hoofdstad Tegucigalpa. Actievoerders hebben een belangrijke snelweg geblokkeerd en auto’s in brand gestoken. Volgens persbureaus zijn meer dan honderd mensen opgepakt voor plundering.

Aan het begin van de week ging Nasrella aan kop bij de tellingen. Later werd hij ingehaald door de zittende president Juan Orlando Hernández. Hernández is de eerste Hondurese president die hoopt te worden herkozen nadat het Hooggerechtshof een tweede ambtstermijn voor een president mogelijk heeft gemaakt.

    • Frank Kuin