Demo in Dokkum tegen Zwarte Piet zonder problemen verlopen

De actievoerders werden onder politiebegeleiding naar Dokkum gebracht. Er waren verderop in de stad een aantal tegendemonstranten, maar het bleef rustig.

Tegenstanders van Zwarte Piet reizen onder begeleiding van politie per bus naar Dokkum om te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.
Tegenstanders van Zwarte Piet reizen onder begeleiding van politie per bus naar Dokkum om te demonstreren voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. Foto Piroschka van de Wouw /ANP

De demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum is zaterdag zonder problemen verlopen. In totaal waren er ongeveer 200 demonstranten in de Friese plaats aanwezig. Het protest vond nu plaats omdat de demonstranten twee weken terug bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum door tegendemonstranten op de A7 werden klemgereden. Daarna werd hun demonstratie, volgens de burgemeester uit veiligheidsoverwegingen, verboden.

Eerder op zaterdag werd er een noodbevel van kracht in Dokkum, omdat de gemeente Dongeradeel, waar Dokkum deel van uitmaakt, vermoedde dat er ook andere groepen wilden demonstreren in de stad. De gemeente wilde koste wat kost voorkomen dat er escalaties plaats zouden vinden tussen de verschillende groepen demonstranten.

Vrijdag werd al duidelijk dat het extreem-rechtse Pegida in Dokkum pepernoten wilde uitdelen. Hun actie begon om 12.00 uur, maar Pegida was al snel weer weg.

De demonstratie door Stichting Nederland Wordt Beter vond plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. De deelnemers aan de manifestatie, kwamen onder zware politiebegeleiding met een bus naar Dokkum.

In een verklaring zegt burgemeester Marga Waanders (PvdA) van Dongeradeel dat ze trots is “op iedereen die heeft meegeholpen om de manifestatie vandaag probleemloos te laten verlopen”. Verder gaat ze vooral in op de redenen voor de aanwezigheid van veel politie.

“Voor de inwoners van Dokkum was dit gebeuren nieuw. Voorafgaand aan, maar ook tijdens, de manifestatie werden sommigen op straat staande gehouden om zich te legitimeren. Van anderen werd de auto gecontroleerd. Er heerste een ontspannen sfeer. Er was hoofdzakelijk begrip voor de aanwezigheid van de politie.:

Tegendemonstranten

De gemeente wees een plein aan de zuidkant van Dokkum aan voor de manifestatie van Nederland Wordt Beter. Mensen die wilden meedoen aan een tegendemonstratie, moesten zich melden aan de westkant. Alleen mensen met een identificatiebewijs mochten het centrum van de stad betreden. Twee mensen die zich niet konden identificeren werden opgepakt.

Tijdens de demonstratie van Nederland Wordt Beter werden door actievoerders verschillende toespraken gehouden. Volgens onze verslaggever Karin de Mik, die bij de demonstratie aanwezig was, was het onder meer opvallend dat de demonstranten de politie, die hen dit keer naar Dokkum had begeleid, verantwoordelijk hielden voor het feit dat ze twee weken geleden niet konden demonstreren. Ze zouden de Friese tegendemonstranten op de A7 niet hard genoeg hebben aangepakt.

Correctie (2 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk werd gesproken over ‘vergunningen’ voor de demonstraties. Dat klopt niet. Een vergunning voor demonstreren bestaat niet, wel moet een demonstratie of manifestatie van tevoren worden gemeld.