Minder parkeerplaatsen voor auto’s

Fietsenstalling bij Centraal Station.
Fietsenstalling bij Centraal Station. Foto Jan de Groen

De gemeente wil relatief minder parkeerplaatsen voor auto’s in het centrum voor bewoners. Dat blijkt uit de nieuwe parkeernormen die wethouder Pex Langenberg (D66) van mobiliteit afgelopen donderdag besprak met de gemeenteraad. Tegelijkertijd moeten er meer parkeerplaatsen voor fietsers komen. Reden is dat steeds meer Rotterdammers geen auto bezitten omdat ze met het openbaar vervoer of de fiets reizen.

De nieuwe parkeernormen van de gemeente lossen het gebrek aan parkeerplaatsen voor fietsen in de stad echter niet op, omdat ze alleen gelden voor nieuw te bouwen woningen, winkels en gebouwen voor onderwijs, zorg en recreatie.

Tot op heden zijn projectontwikkelaars verplicht per woning of bedrijfseenheid parkeerplaatsen te creëren. Reden is dat bewoners hun auto anders op straat zetten, die dan overvol raakt. Bij woontorens bijvoorbeeld zijn de onderste verdiepingen vaak ingericht als parkeergarage. Maar steeds meer eigenaren van appartementen in het centrum hebben geen auto omdat de metro om de hoek stopt, en daarom schroeft de gemeente het verplichte aantal parkeerplaatsen voor nieuwbouw omlaag.

PvdA en GroenLinks vroegen de wethouder om de verplichting om parkeerplaatsen te bouwen bij nieuwe woningen helemaal te schrappen. Dan worden huizen in Rotterdam volgens hen goedkoper omdat consumenten er geen parkeerplaats bij hoeven te kopen. Dat wilde Langenberg niet. „Als je het aan de markt overlaat, bouwen projectontwikkelaars alleen dure woningen in het centrum met twee parkeerplaatsen voor rijke mensen. Dan maken minder rijke kopers geen kans.”

De SP vroeg Langenberg illegaal geparkeerde fietsen bij Centraal Station voortaan te laten staan in plaats van ze af te voeren naar de berging van het Fietspunt. „De stalling onder CS staat stampvol. Ik moet vaak wel tien minuten zoeken naar een plekje terwijl ik ook de trein moet halen.” Ook dat wilde Langenberg niet. „Dan verplaats je het probleem.” Wel onderzoekt hij of de stalling uit te breiden is.

    • Lucette Mascini