Recensie

Met Kerstmis uit eten in Amsterdam

Het jaar is bijna voorbij, maakt u zich ook al druk over het kerstdiner? Nodigen we de koude kant uit? Zullen we die drankzuchtige zwager nu maar eens de wacht aanzeggen? Hoe vertellen we het onze ouders? En vooral: wat zullen we in vredesnaam koken?

Maak het uzelf gemakkelijk, ga de deur uit met Kerst! Geen boodschappen, geen afwas, geen stress. Omdat veel restaurants dicht zijn, helpen wij u op weg met acht lekkere adresjes voor de kerstdagen. Vergeet niet meteen te reserveren.

Op stand: Goldfinch in hotel Waldorf Astoria

Wij zijn fan van de chique brasserie Goldfinch in het Waldorf Astoria. Een vorstelijke ontvangst, riant zitten, goddelijk eten (onder leiding van chef Sidney Schutte) en ook de high tea is een feest. Tikkie tuttig, nou en? Hotelrestaurants hebben vanwege de hotelgasten vaak een speciaal kerstmenu en ook bij Goldfinch is het op Kerstavond, Eerste én Tweede Kerstdag smikkelen en smullen met o.a. langoustines, Noordzeetong en fazant. Vijf gangen 79 euro, wijnarrangement 47 euro.

Herengracht 542-556, www.waldorfastoria3.hilton.com

Eerste en Tweede Kerstdag geopend

Bruin café: Smit & Voogt

De glorietijden van Cheers herleven: bij Smit & Voogt is het altijd gezellig. Onder de bezielende leiding van Wouter en Bas met als achtergrondkoor de vaste clientèle aan de bar is het hier goed toeven. En fijn: het café is beide kerstdagen geopend en dan geldt de gewone menukaart. Dus saté, maaltijdsalade, garnalenkroketten en biefstuk voor prettige prijzen. Verder is er ‘wijn van de maand’ en ‘bier van de maand’ en die maanden duren soms veel langer dan een maand. Proost!

Plantage Parklaan 10, www.cafesmitenvoogt.nl

Eerste en Tweede Kerstdag geopend

Dim sum: Sea Palace

Wat is er fijner dan dimsummen? Lekker lunchen met gestoomde en gefrituurde hapjes uit de Chinese keuken bij Sea Palace, u weet wel, die kitscherige drijvende boot rechts van het Centraal Station. Het is de ultieme shared dining-ervaring en licht op de voeten, dus goed te verteren. De reguliere en uitgebreide dim sumkaart geldt ook op Eerste en Tweede Kerstdag, tussen 12 en 16 uur. Dus dim sums vanaf 4,50 euro per portie en bijgerechten, zoals noedels, vanaf 6,50 euro. Op beide avonden kun je er overigens ook dineren; dan serveert men authentieke chinese gerechten.

Oosterdokskade 8, www.seapalace.nl

Eerste en Tweede Kerstdag geopend

Zó lekkerrrrr: Restaurant Choux

Goed idee van Choux om Tweede Kerstdag open te gaan, want daarmee doen ze veel gasten een plezier. Hier is de sfeer ongedwongen, het eten pretentieloos en eerlijk en het uitzicht vanuit het knalrode gebouw aan de De Ruijterkade prima. En, niet onbelangrijk, ook voor vegetariërs is het hier uitstekend! Choux serveert die kerstdag een zesgangen-verrassingsmenu voor 65 euro, exclusief wijnen.

De Ruijterkade 128 , www.choux.nl

Tweede Kerstdag geopend

Noord-Afrikaans: Mamouche

Bij Mamouche wordt Noord-Afrikaans gekookt, het eten is halal, maar er wordt wel wijn geschonken om alle gasten tegemoet te komen. Moslims vieren geen Kerst, maar een dag vrij is altijd fijn, dus de zaak is alleen op Tweede Kerstdag geopend. Er is dan een speciaal kerstmenu à 47,50-52,50 euro p.p., maar à la carte eten kan ook en is geen straf: er staan hartverwarmende tajines met lam, kip of vis op de kaart. Warme sfeer, maar geen clichématig duizend-en-één nacht interieur in hartje Pijp.

Quellijnstraat 104, www.mamouche.restaurant

Tweede Kerstdag geopend

Klassiek Frans: Brasserie Flo

Het filiaal van de Franse superFlo is een prettige plek waar je goed kunt eten, ‘een klein stukje Parijs in Amsterdam’ zeggen ze zelf. Fijn met de rug naar het Rembrandtplein, het eten is natuurlijk Frans, goed geprijsd en lekker. Tijdens Eerste en Tweede Kerstdag is er een driegangen-keuzemenu waarin de Flo-klassiekers beef wellington, huisgerookte zalm, steak tartare en ijstaart voorbij komen, dat menu kost inclusief twee amuses, koffie en friandises 49,50 euro p.p. (exclusief wijnen).

Amstelstraat 9, www.floamsterdam.nl

Eerste en Tweede Kerstdag geopend

Fijn voor vegetariërs: De Waaghals

Een golden oldie, want al meer dan dertig jaar 100 procent vegetarisch (en biologisch): De Waaghals. Een gezellig restaurant met een ongedwongen sfeer in een gezellige straat – en goddank geen hippe, groene geluksmeisjes-zaak. Op Tweede Kerstdag serveren ze een speciaal viergangen-kerstmenu (36 euro p.p., of drie gangen voor 31 euro), vegetarisch dus. Ook veganisten kunnen hier terecht: voor hen is er een aangepast kerstmenu.

Frans Halsstraat 29, www.waaghals.nl

Tweede Kerstdag geopend

Ook voor grote gezelschappen: Dauphine

Zusterbedrijf Amsterdam op het Watertorenplein is allang volgeboekt, vooral met habitués, maar ook bij Dauphine kun je op Tweede Kerstdag prima met een groot gezelschap terecht. Naast de bekende weekspecial van 14 euro, kies je met Kerst wellicht voor een feestelijk, royaal plateau fruits de mer met oesters, langoustines, garnalen, kreeft en kingcrab (84 euro twee personen) of kalfsribstuk van Slagerij de Leeuw (52 euro voor twee personen). Feestelijk en niks deftig opzitten.

Prins Bernhardplein 175, www.caferestaurantdauphine.nl

Tweede Kerstdag geopend

    • Petra Possel