Kunst op lelijke gevelplaten

Toen cultureel ondernemer Revelino Heskes (37) bij de eerste bezichtiging van zijn woning in het Oude Noorden aankwam was het even schrikken. „Ik zag de trespaplaten aan de buiten- en achterkant en dacht: shit.” De grote gedeelde binnentuin gaf de doorslag en inmiddels woont hij er nu negen jaar met veel plezier. „Het is een ruim en mooi huis van binnen en effectief kijk je weinig tegen de buitenkant aan. Als je lang genoeg wacht went uiteindelijk alles.”

Toch ontstond bij hem het idee om iets te doen met de lelijke witte trespaplaten. (Overigens is Trespa een merknaam, die in de loop der tijd als aanduiding voor gevelplaten in zwang is geraakt.) „Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die het mooi vindt. Ze zorgen er mede voor dat je meteen ziet of huizen sociale woningbouw zijn.” Toen hij hoorde dat verschillende blokken sociale huurwoningen in het Oude Noorden gerenoveerd zouden worden, besloot hij actie te ondernemen.

Hij diende een voorstel in bij woningcorporatie Havensteder en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), om de platen te laten bedekken door werk van Rotterdamse kunstenaars. „Toen ik 40.000 euro van CityLab010 kreeg voor een pilot van twee huizenblokken heeft het serieuze vormen aangenomen.” Deze maand wordt bekend welke blokken als proef zullen dienen.

„De kunstenaars worden in samenspraak met het CBK en de bewoners geselecteerd. Dat zorgt ervoor dat er in de wijk nieuwe contacten ontstaan.” Uiteindelijk is het doel van zijn inspanningen dat bewoners trots ontlenen aan een fraaie leefomgeving. Hij hoopt de plannen te kunnen exporteren naar andere wijken van Rotterdam én andere steden. „De Rivierenbuurt in Utrecht zou zich daar zeker ook voor lenen.”

Inmiddels zijn ook drie losse panden in het Oude Noorden van kunstwerken voorzien. Donderdag werden de kunstwerken op twee panden aan de Aelwijn-Floriszstraat opgeleverd. De kunstwerken worden in vinyl polymeer aangebracht, een zelfklevende folie. „Havensteder is enthousiast over kunst op blinde muren en panelen, dus eigenlijk zijn de plannen uitgebreid. Maar ik hoef niet zo nodig de hele stad te verfraaien, mijn focus ligt op ontsierende Trespa-platen.”