‘Israël bombardeert Iraanse basis in Syrië’

Twee raketten zijn onderschept, zegt het Syrische leger tegen de staatsomroep.

Een Israëlische piloot bij een gevechtsvliegtuig. Beeld ter illustratie.
Een Israëlische piloot bij een gevechtsvliegtuig. Beeld ter illustratie. Foto Abir Sultan/EPA

De luchtmacht van Israël heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een militaire basis in Syrië gebombardeerd. De locatie zou in gebruik zijn door Iraanse troepen. Dat melden internationale persbureaus op basis van het Syrische staatsmedium Sana.

Tegen de staatsomroep zegt het Syrische leger dat twee raketten uit de aanval zijn onderschept. De Israëlische raketten hadden een militair doelwit in de provincie Damascus. Bij de aanval zouden geen slachtoffers zijn gevallen, wel is er “materiële schade” aan een wapendepot.

Zaterdagochtend maakte het zogenoemde Syrische Observatorium voor de rechten van de mens melding van de aanval, waarvan de explosies tot in de stad Damascus te horen waren. Ook de Israëlische krant Haaretz schreef over de Israëlische actie. De Iraanse legerbasis ligt bij het stadje el-Kiswa, dertien kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Het Iraanse leger zou daar permanent troepen willen stationeren.

Bekijk de video: Waarom heeft Iran zoveel over voor Assad?

Het Israëlische leger heeft vooralsnog geen commentaar over de aanval.

Iran verleent steun aan het regime en het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Door Iran gesteunde shi’itische milities, zoals Hezbollah, hielpen de nationale troepen bij het heroveren van delen van Syrië op zowel Syrische rebellen als Islamitische Staat. Israël, een grote vijand van Iran, maakt zich zorgen over de betrokkenheid van dat land in de Syrische burgeroorlog.