Handbalsters verliezen verrassend eerste wedstrijd op WK

Zuid-Korea was met 24-22 te sterk voor de vicekampioen van het vorige WK. Er volgen nog vier poulewedstrijden voor Nederland.

Coach Helle Thomsen (l) van Nederland in actie tijdens een eerdere wedstrijd van de handbaldames. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste wedstrijd op het WK verrassend verloren. De nummer twee van het vorige WK verloor in Leipzig met 22-24 van Zuid-Korea, ondanks elf goals van Lois Abbingh.

Nederland begon iets beter aan de wedstrijd dan de Koreanen. Na een kwartier stond het 7-5. Het restant van de eerste helft had Zuid-Korea het echter voor het vertellen. De vrouwen gingen met een 11-14 achterstand de rust in.

Na rust zette hetzelfde spelbeeld zich voort. Op een 14-17 stand voor Zuid-Korea brak er een eenzijdige periode aan waarin Nederland sterker was. Met vijf doelpunten achter elkaar bogen ze de achterstand om naar een voorsprong van 19-17. Daarna namen de Koreanen weer het initiatief. Nadat het 19-21 stond voor Zuid-Korea kon Nederland de achterstand niet meer inlopen.

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen moet nog vier wedstrijden spelen in de poulefase. Het tweede duel is zondag tegen China. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Kameroen, Servië en gastland Duitsland.

Lees ook dit interview met bondscoach Thomsen: Langs de lijn wandelende stoomketel, zó fanatiek

Rivaliteit met Noorwegen

Nederland is vicewereldkampioen en vicekampioen van Europa. In zowel de WK-finale van 2015 als de EK-finale van 2016 was Noorwegen te sterk. Ook op de Olympische Spelen in Rio in 2016 verloor Nederland van Noorwegen, toen in de strijd om het brons.

De Zuid-Koreaanse vrouwen hebben een rijk handbalverleden. In 1988 en 1992 werden ze Olympisch kampioen, in 1995 wereldkampioen. Bij de laatste WK’s hebben ze echter niet heel goed gepresteerd. Een zesde plaats in 2007 en 2009 was de prestatie in de afgelopen tien jaar.

    • Joram Bolle