Opinie

Gebieds-netwerker

Achter de tafel zitten de heren Roskam, Ottevanger, Bosker en Struik. Wat is hier aan de hand? Wel, dit is een buurtavond in Blijdorp, waarbij ambtenaren vragen van bewoners beantwoorden. Want, zo zegt wethouder Joost Eerdmans, niet alleen in moeilijke wijken leven kwesties, ook in betere.

In Blijdorp is alles goed geregeld. Je kunt er zelfs, zo onthult een briefje op de stoelen, „met enige regelmaat een gebiedsnetwerker tegenkomen. Hij hoort wat er leeft in de wijk en kan zo nodig actie ondernemen.” Laat die gebiedsnetwerker vanavond nou net niet achter de tafel zitten.

Oei, daar is de eerste vraag al. Een mijnheer op gympen wil weten waarom de politie niets doet tegen zwerffietsen. Hij wordt meteen afgekapt. Een mevrouw zegt dat ze bezig is met een verhaal over het buurtpreventieteam, en dat ze dat eerst graag wil afmaken. Als ze klaar is, volgt eerst nog een pitch over het bewonersplan voor de Schepenstraat („geslaagde challenge”). Daarna weer een pitch. Over eenzaamheid in de wijk.

Dan is het eindelijk tijd voor vragen. De fietsenman grijpt gretig de microfoon: „De politie laat zwerffietsen in het Vroesenpark gewoon rondslingeren!”

Een andere bewoner roept: „Gebruik je smartphone.”

„Daar kan ik niet mee omgaan”, antwoordt de man.

Iemand in de zaal zegt: „Voor zwerf-, wees- en wrakfietsen moet je bij Handhaving zijn en niet bij de politie.”

De volgende vraag gaat over „extreem laaghangend groen” bij de Nicolaas Ruyschstraat. „Zondags moeten kerkgangers bijna knielend naar de mis”, weet een ooggetuige.

De heer Struik vraagt: „Is het particulier groen?”

„Ja”, antwoordt de bewoner.

„Dan is het iets voor Handhaving.”

En zo zijn er deze avond tal van vragen. Over verzakte stoepen bij de bushalte, een tekort aan biobakken, te hard tikkende verkeerslichten, lawaaiige vuilcontainers, condooms en glas op de weg, en bomen aan de Stadhoudersweg „die sneller werden geveld dan ze het zelf doorhadden.” Tot slot: er is een rat gesignaleerd (en gerapporteerd!) bij de kleine Albert Heijn. Wethouder Eerdmans belooft „alles mee te nemen.”

De gebiedsnetwerker krijgt het nog heel erg druk, dat is wel zeker.