Recensie

Recensie

Een dartel kalfje mag naar buiten

Jonge wijnmakers in Zuid-Afrika maken lichtere, frissere wijn, constateert .

Traditiegetrouw gaat aan de lancering van de jaarlijkse John Platter’s South African Wine Guide (anno 1980) in Nederland een proeverij vooraf van een aantal met vijf sterren bekroonde wijnen. Voor dat mini-evenement (dit jaar werden zeventien van deze zogeheten Superlatives naar Amsterdam verscheept) offeren sommeliers van naam en faam graag hun vrije middag op.

Gezien de hoge kwaliteit kon ik geen klachten optekenen. De enige verzuchting betrof de Klein Constantia ‘Vin de Constance’ die als ‘dessert wine of the year’ zelfs nog een extra schouderklopje had gekregen. „Prachtig, werkelijk schitterend! Helaas is er nauwelijks nog vraag naar zoete wijn”, noteerde ik.

Verder klonk er louter „baie goed”. Met name het feit dat de wijnen zich minder nadrukkelijk presenteerden dan eerder het geval was bleek in de smaak te vallen. „Elegantie”, werd er gefluisterd. „Fijnzinnigheid”, pikte ik op. „Hoge doordrinkfactor.”

De positieve commentaren kwamen overeen met de constatering in de gids: „Over de hele wereld maken de producenten hun wijnen frisser en minder ‘groot’. Zuid-Afrika heeft daarin mede het voortouw genomen. Het gebruik van nieuw eikenhout is op zijn retour. Extreme rijpe druiven, die hoge alcoholpercentages in de hand werken, worden vermeden. De jonge generatie wijnmakers neemt het voortouw. En er is groeiende belangstelling voor de natuurbenadering en het maken van non-interventiewijnen.”

Genoemd daderprofiel bleek met name van toepassing op Elemental Bob 2016, een puur natuur grenache blanc die ondergebracht kan worden onder de nieuwe noemer ‘orange wines’. Een bijzondere verschijning aanhakend bij de umami-manie, met gedroogdfruitmanoeuvres, gemberpeperzoet, oranjebitterwendingen plus peer waarop een citrusspatje. Opvallend genoeg ontbreekt een element om succesvol te worden in Nederland: een importeur. Tot die tijd moeten we dan maar een tegenhanger drinken: Savage White 2016, een blend van sauvignon blanc, semillon, clairette blanche en chenin blanc. Dartel, huppelend en mals als een kalfje dat voor het eerst op het natte gras mag.