Dodental aanslag Somalië lag nog veel hoger dan aangenomen

Niet ruim 350, maar 512 mensen werden gedood bij de aanslag in oktober, zegt een Somalische commissie. Het is de dodelijkste Afrikaanse aanslag ooit.

Veiligheidstroepen zoeken naar lichamen in Mogadishu, een dag na de aanslag op 14 oktober.
Veiligheidstroepen zoeken naar lichamen in Mogadishu, een dag na de aanslag op 14 oktober. Foto Farah Abdi Warsameh/AP

Het aantal mensen dat in oktober omkwam bij een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu bedraagt in totaal 512. Dat blijkt uit het onderzoek dat een Somalische commissie naar de aanslag uitvoerde, meldt persbureau AP. Het dodental ligt daarmee veel hoger dan de ruim 300 mensen waarvan eerder werd uitgegaan.

Waarschijnlijk zijn er nog meer doden gevallen, want er zijn op dit moment 62 mensen vermist. Naast de doden raakten er ook 312 mensen gewond. De aanslag is wat betreft het aantal slachtoffers de grootste die ooit werd gepleegd in Afrika en wereldwijd een van de grootste sinds 11 september 2001.

Op 14 oktober ontplofte een vrachtwagen vol explosieven in een drukke straat in Mogadishu. In de buurt lagen enkele ministeries en ambassades. Volgens de Somalische inlichtingendiensten was het doelwit eigenlijk het vliegveld, waar zich de meeste ambassades bevinden.

Lees ook: Acht vragen na de grote aanslag in Mogadishu

De truck werd echter tegengehouden en beschoten door soldaten. Toen ontploften de explosieven, zo’n zeshonderd tot achthonderd kilogram, midden in de drukke stad. De schade werd verergerd omdat ook een tankauto in de straat ontplofte.

Somalië zegt dat terreurbeweging Al-Shabaab achter de aanslag zit. De jihadistische groepering heeft nog altijd de controle over delen van Somalië, maar werd een paar jaar terug verdreven uit Mogadishu. Daar zijn ze echter nog wel actief door regelmatig aanslagen te plegen.