Opinie

‘De gemeente moet kerkdiensten toestaan in wijkcentra’

Stelling In wijkcentra zijn regelmatig religieuze activiteiten. Volgens de wethouder doet dat afbreuk aan de toegankelijkheid van de centra.

Wethouder Sven de Langen (onderwijs, jeugd en zorg, CDA) wil religieuze erediensten in Huizen van de Wijk (de voormalige wijkcentra) verbieden omdat ze een drempel zouden opwerpen voor buurtbewoners. Daardoor moeten negen kerken een nieuw onderkomen zoeken. Andere activiteiten mogen ze er wel blijven organiseren. De meerderheid van de gemeenteraad vindt zo’n verbod echter niet nodig. De stelling is: ‘De gemeente moet kerkdiensten toestaan in wijkcentra.’

Dorine Cleton, voorzitter Platform Levensbeschouwelijke en Religieuze organisaties Rotterdam: „Eens. We hebben hier 160 migrantenkerken en er komen nog steeds nieuwe kerken bij. Die beginnen vaak dankzij een kleine groep bewoners die in een huis van de wijk bij elkaar komen. Als je de erediensten verbant, haal je het hart uit de kerkgenootschappen omdat veel van hun activiteiten meestal direct na die diensten plaatsvinden. Vaak zie je dat ze individuele bewoners uit hun isolement halen door hen uit te nodigen voor een dienst. Daarna eten ze gezamenlijk en krijgen ze hulp, bijvoorbeeld met schulden.” Eén op de zes huishoudens in Rotterdam zit op of rond het sociale minimum.

Michel van Elck, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Oneens. Die kerkgenootschappen kunnen wat mij betreft wel doorgaan met het helpen van Rotterdammers in wijkgebouwen. Maar hun erediensten moeten ze ergens anders houden, zoals in bestaande kerkgebouwen. De Hildegardiskerk in Rotterdam-Noord verhuurt bijvoorbeeld ruimte aan een Spaanstalige kerk. Dat gaat prima. Huizen van de Wijk zijn panden van de gemeente. Daar moet je geen religieuze diensten toestaan. Straks krijg je er nog moskeeën die burgers oproepen tot het gebed. Dat willen we niet.”

Josine Strörmann, raadslid SP: „Eens. Probleem is dat veel van die migrantenkerken geen geld hebben voor een eigen gebouw terwijl je ze toch onderdak wilt bieden omdat ze veel goeds doen. Ik vind trouwens wel dat ze huur voor het gebruik van de ruimte in het wijkgebouw moeten betalen. Die regel geldt voor iedereen.”

Simon Becker, raadslid VVD: „Oneens. Huur betalen lost het probleem niet op. Dit is een principekwestie. Stel dat je afvallige van zo’n kerkgenootschap bent, dan voel je je niet welkom in het wijkgebouw als zij hun erediensten daar ook vieren.”

Jimmy Smet, raadslid GroenLinks: „Eens. De gemeenteraad heeft nooit ingestemd met het weren van erediensten uit wijkgebouwen. De gemeente heeft daar geen regels voor.”