Feyenoord verslaat Vitesse, Ajax geeft voorsprong weg

In de Kuip werd het 1-0. Ajax speelde 3-3 gelijk tegen FC Twente. Verder had Willem II geen moeite met Heracles en won Groningen van ADO.

Feyenoord-spits Jorgensen in duel met Lassana Faye van Vitesse.
Feyenoord-spits Jorgensen in duel met Lassana Faye van Vitesse. Foto Dennis Wielders/ANP

Feyenoord heeft de tweede overwinning op rij gepakt. In de eigen Kuip won het met 1-0 van naaste concurrent Vitesse, dat op de ranglijst voorbij gegaan wordt door Feyenoord.

Na negen minuten was het raak voor de Rotterdamers. Spits Jorgensen werkte af, na een voorzet van Amrabat. Daarna kreeg Vitesse de overhand. Doelman Brad Jones voorkwam dat eerst Foor en daarna Matavz gelijk konden maken.

Vervolgens kreeg de van een blessure herstelde rechtsbuiten Rashica een flinke kans. Jones stond ver voor zijn doel, nadat hij een bal had weggebokst. Die kwam op de voet van Rashica, maar hij kon zijn boogbal niet tussen de palen richten.

Feyenoord was allesbehalve dominant in het restant van de wedstrijd. Toch kon Vitesse dat niet uitbuiten, ook niet toen oud-Feyenoorder Luc Castaignos voor Tim Matavz in de ploeg kwam.

De Rotterdammers passeren op de ranglijst Vitesse. Beide ploegen hadden voor vandaag 22 punten, maar Vitesse een iets beter doelsaldo.

FC Twente - Ajax

In een boeiend duel heeft Ajax niet weten te winnen van nummer zestien van de eredivisie FC Twente. Tot twee keer toe kwam Ajax op voorsprong en gaf het die ook weer weg. De wedstrijd eindigde in 3-3.

Na een ruim halfuur spelen kwam Ajax op voorsprong. Middenvelder Lasse Schöne krulde een vrije trap van twintig meter laag rechts langs de muur. Twente-doelman Brondeel reageerde niet. Vier minuten later mocht Schöne op ongeveer dezelfde plek aanleggen. Dit keer schoot hij de bal krullend over de muur in de linkerbovenhoek.

Voor rust kreeg Twente de kans om de aansluitingstreffer te scoren. Drie inzetten achter elkaar van dichtbij gingen er niet in. Veltman leek bij een schot van spits Tom Boere de bal op de arm te krijgen, scheidsrechter Higler zag er geen penalty in.

Na rust kwam het antwoord van Twente alsnog. In de 49e minuut kopte Stefan Thesker raak uit een hoekschop. Een kwartier later scoorde hij opnieuw, op prachtige wijze. Een volley met zijn linker van ruim buiten het strafschopgebied vloog rechts in de bovenhoek.

Na een hattrick vorige week tegen Roda JC bewees Justin Kluivert opnieuw dat hij in uitstekende vorm is. In de 78e minuut lepelde hij vanaf de rand zestien de bal, die nog wel door een verdediger werd aangeraakt, over de Twente-keeper. Daardoor kwam Ajax opnieuw op voorsprong.

Het bleek echter niet genoeg. Eerst raakte Slagveer de paal, een paar minuten later kopte Tom Boere de bal onhoudbaar in de hoek. Door het gelijkspel komt Ajax op 29 punten, Twente op tien. Mocht PSV morgen van Sparta winnen, dan staat Ajax al tien punten achter de koploper voordat de twee teams volgende week tegen elkaar spelen.

Willem II - Heracles

Willem II heeft zonder al te veel moeite gewonnen van Heracles. Na 21 minuten stond het al 3-0. Het werd uiteindelijk 3-1.

De Tilburgers kenden een zeer goed begin. Na vier minuten maakte de Spanjaard Fran Sol de openingstreffer. Amper tien minuten later kopte Bartholomew Ogbeche de 2-0 binnen.

Acht minuten daarna waren het de twee aanvallers samen die verantwoordelijk waren voor de 3-0. Sol was dit keer degene die de assist gaf, Ogbeche rondde af. Twee wissels in de rust brachten Heracles niet beter in de wedstrijd. Wel wist in de 86e minuut nog een keer te scoren.

Door de overwinning stijgt Willem II in ieder geval voor een dag een plaatsje op de ranglijst, met Cruijffiaanse cijfers tot gevolg: de Tilburgers staan veertiende, met veertien punten uit veertien wedstrijden. Heracles blijft achtste met achttien punten.

ADO - FC Groningen

In Den Haag heeft FC Groningen drie belangrijke punten gepakt. De ploeg won met 0-3 van ADO.

Vlak voor rust zette de Japanner Doan Groningen op voorsprong. Hij strafte een fout van Donny Gorter af. Een kwartier voor tijd verdubbelde Oussama Idrissi, die eerder op de paal schoot, de voorsprong.

De eindstand werd bepaald door Bacuna. Een minuut voor tijd tikte hij de 0-3 binnen. Door de overwinning komt Groningen op 15 punten. Dat zijn er twee minder dan ADO, dat op de elfde plek staat.

    • Joram Bolle