5.000 liter xtc-afval in Culemborg gevonden

In het poldergebied buiten de stad werden tweehonderd vaten gevonden.

Een politieagent doet onderzoek naar drugsafval. Beeld ter illustratie. Foto Marco de Swart/ANP

In de omgeving van Culemborg is zaterdag een grote hoeveelheid xtc-afval aangetroffen. In het poldergebied vonden medewerkers van Staatsbosbeheer tweehonderd vaten van 25 liter.

Het is niet bekend waar het drugsafval vandaan komt. Tegen het NRC zegt een woordvoerder van de politie Gelderland: “De partij is echt in het buitengebied aangetroffen. Daar komt bijna niemand, dus getuigen zijn er niet.”

Enkele uren voor de vondst werd elders in de provincie ook al drugsafval aangetroffen, bij het dorpje Lienden. Dat ging om twee grote vaten. De politie ziet geen verband tussen de vondsten, vertelt de woordvoerder. “Het zijn twee aparte gevallen, het aangetroffen materiaal is verschillend.”

Afval vernietigd

De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) heeft de vaten die bij Culemborg werden aangetroffen onderzocht en gecontroleerd op lekkages. Het afval is weggehaald door de brandweer. De vaten en inhoud worden vernietigd.

In 2015 vond de politie van Weert 7.000 liter aceton, een gevaarlijke afvalstof, in vaten die in een vrachtwagen waren geladen. De stof was afkomstig uit een drugslab. 2016 kende een recordaantal vondsten van drugsafval: 180. In de provincie Gelderland werden in dat jaar 26 vondsten gedaan.

    • Lisa Dupuy