Kijk in de kast van zangeres Imca Marina

Fotografie Lars van den Brink, portret Sander Koning / ANP

Toen Imca Marina (76) anderhalf jaar geleden uit Groningen naar een halve boerderij in Noord-Holland verhuisde, sloeg ze een groot deel van haar spullen tijdelijk op in de schuur van een vriendin. Daar brak brand uit en zo raakte ze een aanzienlijk deel van haar kleding en bijna al haar schoenen kwijt.

Niettemin heeft ze nog heel veel over. In één kamer staat een kast met denim – waaronder Italiaanse zigeunerrokken van jeansstof. Aan rekken hangen de kleren die ze aan het verstellen is of die gestreken moeten worden („Ik kan niet zonder strijkspray”). Op zolder hangen een heleboel kledingstukken die nog eens goed moeten worden uitgezocht. En dan is er nog een kamer waar vooral werkkleding hangt, die soms meer dan veertig jaar oud is. Er zitten museumwaardige stukken tussen, zoals een plisséjurk en een goudkleurig jasje van Fong-Leng.

Imca Marina’s werkkleding is grofweg in drie categorieën in te delen. Er zijn „deftige dames-pakjes” voor Imca Marina de trouwambtenaar, levendige maar beschaafde jurken van onder meer Edgar Vos voor als ze in „gouden zalen” zingt en heel uitbundige „tatí-tatá” voor „als ik op het biljart sta.”