Zeven jaar geëist tegen ex-topman Volkswagen

De 48-jarige Schmidt zit sinds januari van dit jaar vast. Zijn verdediging hoopt op een celstraf van minder dan 3,5 jaar.

Oliver Schmidt in betere tijden, toen hij in 2014 nog als topmanager bij de Amerikaanse tak van Volkswagen.
Oliver Schmidt in betere tijden, toen hij in 2014 nog als topmanager bij de Amerikaanse tak van Volkswagen. Foto EPA / Joe Wilssens

Amerikaanse aanklagers eisen zeven jaar cel tegen Oliver Schmidt, de oud-topmanager van Volkswagen. Dat meldt persbureau AP, dat de rechtbankdocumenten van eerder deze week heeft ingezien. Schmidt wordt verantwoordelijk gehouden voor het beruchte emissieschandaal waarin Volkswagen eind 2015 verwikkeld raakte.

Schmidt stond tussen 2012 en 2015 aan het hoofd van de afdeling die motoren test, en daarmee verantwoordelijk voor de integriteit voor dat onderdeel binnen Volkswagen. Volgens de aanklagers voerde de 48-jarige Duitse ingenieur een “script van bedrog” uit terwijl Volkswagen met sjoemelsoftware de emissie van dieselauto’s verkeerd weergaf. De diesels waren in een testomgeving vele malen zuiniger dan in werkelijkheid, op de weg. Volgens de aanklagers zou Schmidt er alles aan gedaan hebben om het bedrog te verbergen - ook toen dit in 2015 uitkwam.

De Duitser werd in januari van dit jaar aangehouden en vastgezet. Hij bekende in augustus schuld en beloofde volledige medewerking aan het onderzoek. Hierom hoopt zijn verdediging volgens Reuters ook dat een eventuele veroordeling niet hoger uitpakt dan veertig maanden cel.

Woensdag doet de federale rechter in Detroit uitspraak.