Witte Huis ontkent

Trump vervangt Tillerson, zegt The New York Times

Het Witte Huis heeft een plan klaarliggen om de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Dat schrijft The New York Times donderdag op basis van bronnen binnen het Witte Huis.

President Trump heeft nog geen toestemming gegeven het plan uit te voeren – een woordvoerder van het Witte Huis ontkent de berichtgeving – maar volgens ingewijden met wie de krant sprak „kan dat binnen enkele weken gebeuren”.

De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen. De president noemde de minister ‘Mr. Exxon’; op zijn beurt noemde Tillerson volgens sommige berichten zijn baas een ‘moron', een imbeciel. Tillerson sprak deze berichten naderhand niet tegen.

Tillerson was vóór zijn ministerschap de baas van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil.

Naast de slechte band met Trump heeft Tillerson ook vijanden gemaakt op zijn eigen ministerie. Hij moet reorganiseren en bezuinigen waardoor veel ambtenaren zijn vertrokken. Mensen die wel zijn gebleven op het ministerie klagen over een chaotische situatie, een slechte werksfeer.

Hoewel bronnen binnen het Witte Huis volgens The New York Times dus zeggen dat een vertrek van Tillerson aanstaande is, spreekt een officiële verklaring van het Witte Huis dat tegen, aldus persbureau Reuters. „Tillerson blijft zijn ministerie leiden en op dit moment zijn er geen mededelingen gepland die anders kunnen doen vermoeden.”

In een interview in maart gaf Tillerson te kennen dat hij zijn huidige functie niet ambieerde, maar dat zijn vrouw zei dat hij het moest doen.