voorzitter Eurogroep

Vier gegadigden voor post Dijsselbloem

Portugal, Slowakije, Letland en Luxemburg hebben hun ministers van Financiën voorgedragen voor het voorzitterschap van de Eurogroep. Maandag stemmen de negentien leden van de Eurogroep over de kandidaten en zal de opvolger van Jeroen Dijsselbloem bekend zijn. Op 13 januari zal de nieuwe voorzitter beginnen aan een termijn van tweeënhalf jaar. De Italiaanse minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, heeft zich teruggetrokken.

Om het voorzitterschap binnen te halen moeten de kandidaten steun krijgen van ten minste tien van de negentien eurolanden. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt, krijgen ze hun aantal stemmen te horen, waarna ze kunnen besluiten zich terug te trekken uit de race. Er wordt net zo lang gestemd tot er een nieuwe voorzitter gekozen is.

De kandidaten zijn Mário Centeno (Portugal), Peter Kazimir (Slowakije), Pierre Gramegna (Luxemburg) en Dana Reizniece-Ozola (Letland). Volgens persbureau Reuters kan Kazimir vermoedelijk op de steun van Nederland en Duitsland rekenen. De minister staat erom bekend dat hij in eigen land streng is op de eigen begroting. Ook staat hij te boek als havik ten aanzien van de financiële steun voor Griekenland.

Centeno en Kazimir zijn (centrum-)linkse kandidaten, en hebben dus dezelfde signatuur als de Nederlandse oud-minister Dijsselbloem (PvdA). De socialisten claimen de positie omdat de meeste hoogste EU-functies al naar christen-democraten zijn gegaan. De Luxemburger Gramegna is van liberale huize.

Reizniece-Ozola is de enige vrouwelijke kandidaat en centrum-rechts. Ze is opvallend genoeg een verklaard tegenstander van het Letse lidmaatschap van de eurozone.

Eerder deze week ging het gerucht dat de termijn van Dijsselbloem mogelijk met een half jaar wordt verlengd in afwachting van de Duitse en Oostenrijkse regeringsformatie. Ook de Europese Commissie zou daar voorstander van zijn, om zo tijd te kopen voor hervormingen bij de Eurogroep. Maar dat Dijsselbloem zal aanblijven is nu niet meer waarschijnlijk. (NRC)