Vermoorde halfbroer Kim had tegengif bij zich

Dat bleek tijdens de rechtszaak tegen twee vrouwen die zenuwgas VX in het gezicht van Kim Jong-nam spoten. Alles wijst er op dat Noord-Korea achter de moord zit.

Een tv met een Zuid-Koreaanse nieuwsuitzending over de moord op Kim Jong-nam.
Een tv met een Zuid-Koreaanse nieuwsuitzending over de moord op Kim Jong-nam. Foto Jeon Heon-kyun/EPA

Kim Jong-nam had op het moment dat hij werd vermoord met het zenuwgas VX, twaalf doses atropine in zijn tas. Dat vertelde een toxicologisch expert tijdens het proces in Maleisië tegen twee vrouwen die verdacht worden van de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Zij zouden het zenuwgas VX in Kim Jong-nams gezicht hebben gespoten, meldt persbureau Reuters vrijdag.

Atropine is een tegengif voor VX. Het kan rechtstreeks in de bloedbaan worden toegediend of met een injectie in een spier. Ook zijn er pillen en oogdruppels met atropine, maar die werken niet snel genoeg bij een vergiftiging met VX. Kim heeft het tegengif om onbekende reden niet gebruikt.

Lees ook dit profiel van Kim Jong-nam: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Dat Kim het middel bij zich had, wijst er mogelijk op dat hij een aanval met het zenuwgas verwachtte. Hoogstwaarschijnlijk zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord. Volgens Zuid-Koreaanse parlementariërs was er al langere tijd een bevel van Kim Jong-un om zijn halfbroer te liquideren.

Kim Jong-nam was ooit troonpretendent, maar raakte uit de gratie bij zijn vader Kim Jong-il. Hij leefde in ballingschap in de Chinese regio Macau en bekritiseerde zijn familie. Hij zei onder meer dat het regime zonder hervormingen niet zou overleven en dat Kim Jong-un te jong en te onervaren was om als leider van Noord-Korea te fungeren.

Sponsor van terrorisme

Vier Noord-Koreanen vluchtten naar hun eigen ambassade in Maleisië nadat ze als verdachte waren aangemerkt. Ze konden terugkeren naar Noord-Korea omdat Noord-Korea negen Maleisiërs vasthield in Pyongyang, als drukmiddel. Ook het lichaam van Kim Jong-nam werd naar Noord-Korea gestuurd.

Alleen de Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Doan Thi Huong staan terecht voor de moord. Op videobeelden is te zien hoe zij een goedje in het gezicht van Kim spuiten op het vliegveld van Kuala Lumpur. Maleisië zegt dat ze getraind zijn door Noord-Koreanen, de vrouwen zeggen dat ze dachten mee te doen aan een grap in een tv-programma.

Lees ook dit profiel van Kim Jong-un: Wat Kim niet zint, ruimt hij uit de weg

Noord-Korea ontkent alle betrokkenheid bij de moord. Toch was de moord een van de redenen voor de VS om Noord-Korea in november opnieuw op de lijst van landen te plaatsen die terrorisme sponsoren.