Brieven

Spelrecensie

Gouden Eeuw is niet om te jubelen

We zijn nog maar net serieus begonnen het koloniale verleden van Nederland anders te belichten, onder meer door het uitbannen van begrippen als ‘Gouden Eeuw’, ‘zeehelden’ en ‘slaven’.

Dat is nodig om van onze verdeelde geschiedenis een gedeelde geschiedenis te maken. Een streven dat gelukkig almaar breder wordt gedragen. Ook NRC levert hieraan een positieve bijdrage, bijvoorbeeld met de recente serie over racisme. Maar dinsdag ging het alsnog fout met een recensie van het bordspel ‘Captains of the Golden Age’ op de Achterpagina. Geen probleem dacht ik eerst: de kop ‘Een spel met nul procent geluk’ leek me een verwijzing naar het ongeluk dat het Nederlandse koloniale bewind in Indië heeft gebracht. Maar nee, het spel krijgt vijf sterren van Lucas Brouwers omdat het zo’n spannend stoer zeeheldenverhaal is. „Eilanden waar de handelswaren rum, hout, linnen en koper kunnen worden ingeladen.” En ook: „De oriënt en republiek zijn de rustpunten van het spel. Hier kan je niet aangevallen worden en mag je je schip opwaarderen.” Ik stel me dan voor dat rum en peper worden aangesleept door Indische ‘bedienden’ en het Nederlandse schip goudbeslag krijgt. Te gek voor woorden! Ik begrijp niets van de jubelende toon van deze recensie.