Schuldbekentenis Flynn benauwt entourage Trump

Ruslandonderzoek Een sleutelfiguur uit Trumps campagne werkt nu volledig mee met de aanklager in het onderzoek naar banden met Rusland.

Michael Flynn heeft er alle belang bij met Mueller mee te werken in ruil voor een lichte aanklacht en straf.

Het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is aangeland in het Oval Office, vlak bij president Trump en zijn familie.

Vrijdag werd duidelijk dat Trumps voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn volledig meewerkt met het onderzoek van Mueller naar de banden tussen Trumps entourage en de Russen. Flynn is het vierde lid van Trumps entourage dat Mueller aanklaagt, en kan gezien worden als de hoofdprijs.

Als sleutelfiguur in Trumps campagne en transitie en kortstondig Nationale Veiligheidsadviseur is er weinig dat Flynn niet weet of gezien kan hebben. En omdat de voormalig generaal als consultant samen met zijn zoon onder meer in het geheim lobbyde voor Turkije terwijl hij deel uitmaakte van Trumps transitieteam, heeft hij er alle belang bij met Mueller mee te werken in ruil voor een lichte aanklacht en straf.

Lees ook: Flynn zet stap naar medewerking Rusland-onderzoek

Blijkens de schuldigverklaring loog Flynn ‘bewust en opzettelijk’ tegen de FBI op 24 januari, toen hij pal na Trumps aantreden ontkende dat hij een maand eerder, tijdens Trumps transitie in december 2016, tegenover de Russische ambassadeur Sergej Kisljak de Amerikaanse sancties tegen Rusland en een stemming in de VN over Israël ter sprake had gebracht.

Half februari 2017, nog geen maand na Trumps inauguratie, werd Flynn gedwongen op te stappen omdat bleek dat hij over zijn telefoontjes met de ambassadeur ook tegen vicepresident Mike Pence gelogen had.

Op het FBI-kantoor in Washington bekende Michael Flynn vrijdag schuld hieraan, maar hij speelde de bal meteen door. In het gerechtsdocument staat dat Flynn zijn opdrachten kreeg van ‘een zeer hooggeplaatst lid van het Presidentiële Transitieteam’. Hooggeplaatster dan Flynn zelf waren nagenoeg alleen de president en iemand als Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner, die samen met Flynn Kisljak ontmoette in Trump Tower.

Chantabel

De voormalig driesterrengeneraal Flynn was één van de eersten die in beeld kwamen van justitie en de FBI wegens verzwegen contacten met Russen. Pal na Trumps aantreden waarschuwde waarnemend minister van justitie Sally Yates het Witte Huis dat Flynn chantabel zou zijn omdat hij loog over de – door de FBI afgeluisterde – telefoontjes met Kisljak. Trump ontsloeg vervolgens Yates, alvorens het Witte Huis alsnog overstag ging en Flynn deed opstappen. In mei verklaarde de toen net door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey dat Trump hem verscheidene malen had gevraagd het onderzoek naar Flynn te laten vallen. Dit was de aanleiding voor het aanstellen van onderzoeker Mueller.

Lees ook: Leiden de draadjes in de Rusland-affaire naar Trump?

De carrière van de voormalig driesterrengeneraal Flynn (1957) kent vreemde knikken. Hij moest in 2014 vertrekken als directeur van de militaire inlichtingendienst DIA omdat hij niet functioneerde. Hierna begon hij een consultancybedrijf. In mei 2015 liet hij zich 35.000 dollar betalen voor een speech in Moskou voor de jubilerende Russische staatszender RT. Als consultant had hij, terwijl hij lid was van Trumps transitieteam, in december een ontmoeting met Turkse regeringsfunctionarissen waarin hij aanbood de geestelijke Fetullah Gülen, aartsvijand van de Turkse leider Erdogan, te laten ontvoeren en naar Turkije te brengen.

    • Maartje Somers