Ronde van Italië schrapt naam ‘West-Jeruzalem’

De organisatie van de Ronde van Italië spreekt niet langer van ‘West-Jeruzalem’ als startplaats van de komende editie, maar van Jeruzalem.

De Italianen besloten de toevoeging ‘West’ weg te halen na een dreigement van de Israëlische regering om de samenwerking stop te zetten. Woensdag werd die naam gebruikt bij de presentatie van de wielerronde in Milaan.

„Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, heeft geen oost en west”, aldus de ministers van Sport en Toerisme. „Jeruzalem is één. De Giro schendt de afspraken die met Israël zijn gemaakt.”

De Israëliërs twisten al decennialang met de Palestijnen over de status van het oostelijke deel van de stad. Israël veroverde dit stuk tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en annexeerde het later. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem juist als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Volgens RCS Sport, de organisator van de Giro d’Italia, werd in de officiële video's en afbeeldingen van het parcours gesproken van West-Jeruzalem, omdat de openingstijdrit van de rittenkoers, op vrijdag 4 mei, door dat deel van de stad voert.

De tijdrit voert door het westelijke deel van Jeruzalem, met de start en finish nabij de Oude Stad. De deelnemers rijden over een bochtig en grillig parcours en passeren onder meer de Knesset, het parlementsgebouw. (ANP)