Praljak dronk waarschijnlijk cyaankali, blijkt uit de autopsie

Bij het onderzoek naar zijn doodsoorzaak waren ook Kroatische deskundigen aanwezig.

Praljak nam het flesje gif in ten overstaan van het Joegoslaviëtribunaal.
Praljak nam het flesje gif in ten overstaan van het Joegoslaviëtribunaal. Foto AFP/Joegoslaviëtribunaal

De veroordeelde oud-generaal Slobodan Praljak is vermoedelijk overleden door het innemen van cyaankali. Dat is gebleken uit onderzoek op zijn lichaam, meldt het Openbaar Ministerie Den Haag vrijdagavond. Praljak overleed woensdag nadat hij in het Joegoslaviëtribunaal een klein flesje vloeistof leegdronk. “Ik heb vergif gedronken”, zei hij daarna tegen de rechter.

Praljak had een concentratie cyaankali in zijn bloed die heeft geleid tot hartfalen, is gebleken uit toxicologisch onderzoek. Dat is volgens het OM de “vermoedelijke doodsoorzaak”. Wanneer de deskundigen met een eindrapport komen, is vooralsnog onduidelijk. De autopsie op het lichaam werd in overleg met het tribunaal en de Kroatische autoriteiten overzien door twee experts uit Kroatië.

Onduidelijkheid

Of Praljak de cyaankali inderdaad uit het flesje gedronken heeft of op een eerder moment heeft ingenomen, liet het OM vrijdag in het midden. Vastgesteld is wel dat in het flesje een potentieel dodelijke chemische stof zat. Of die stof cyaankali was, kon justitie vrijdag niet zeggen.

Praljak werd tijdens de laatste zittingsdag van het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig. De voormalige Bosnisch-Kroatische generaal zei vlak voor zijn zelfmoord “geen oorlogsmisdadiger” te zijn.

Lees ook: Zelfmoord is voor advocaat Praljak ook een raadsel

Cyaankali of kaliumcyanide is een potent gif dat al in kleine hoeveelheden dodelijk is. Nazikopstukken, onder wie vermoedelijk Adolf Hitler, waren in het bezit van capsules met het middel om zelfmoord mee te plegen.