PostNL

Postfirma’s moeten zeker 80 procent bezorgers aannemen

Postbedrijven moeten vanaf 1 januari minimaal 80 procent van hun bezorgers in dienst hebben. Het kabinet wil zo een einde maken aan de grootschalige inzet van zelfstandige postbezorgers bij sommige bedrijven. Zij moeten beter worden beschermd, schreef staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) donderdag aan de Kamer.

Volgens Keijzer zijn postbezorgers actief aan „de onderkant van de arbeidsmarkt” en hebben ze recht op „eerlijk werkgeverschap”. Het is daarom onwenselijk dat bedrijven met elkaar concurreren door de arbeidsvoorwaarden voor arbeidskrachten te verslechteren, aldus Keijzer. Het besluit geldt alleen voor bezorgers van poststukken, niet voor diensten die pakketten aan huis bezorgen.

Hoewel de ‘80-procentsnorm’ al over een maand ingaat, kan het besluit voor bedrijven onmogelijk als een verrassing komen, stelt Keijzer. Al in de Postwet uit 2009 zijn afspraken gemaakt over een minimumpercentage bezorgers met een arbeidsovereenkomst. In 2011 is besloten dat percentage op 80 procent vast te stellen. Door „politieke onduidelijkheid” is de norm tot op heden nooit gehandhaafd. Niettemin hebben bedrijven volgens Keijzer voldoende tijd gehad om aan de regel te voldoen. De Autoriteit Consument en Markt gaat daarop toezien. (NRC)