Politie pakt Syriërs op voor terrorisme en mensensmokkel

Twee van de verdachten zouden in Syrië gevochten hebben voor een aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep.

Strijders van Jabhat-al-Nusra. De verdachten staan voor zover bekend niet op de foto.
Strijders van Jabhat-al-Nusra. De verdachten staan voor zover bekend niet op de foto. Foto Hollandse Hoogte

De politie heeft dinsdag twee Syrische vluchtelingen van 23 en 26 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem hebben volgens het OM tussen 2012 en 2015 gevochten voor het aan Al-Qaeda gelieerde Jabhat-al-Nusra.

In totaal werden vier mannen aangehouden. De twee terreurverdachten waren volgens het OM ook betrokken bij mensensmokkel. Samen met een man van 26 uit Diemen zouden zij een even oude Syriër naar Nederland gehaald hebben die inmiddels in Wageningen woont. Ook die twee mannen werden aangehouden, op verdenking van respectievelijk mensensmokkel en valsheid in geschrift. Er zijn geen aanwijzingen dat zij betrokken geweest zijn bij terrorisme.

Hennepteelt

De politie kwam de terreurverdachten deze zomer op het spoor op aanwijzing van de AIVD. De dienst deed aanvankelijk onderzoek naar een wietkwekerij die werd gevonden op een vorig woonadres van de Arnhemse verdachte in Oosterhout. Bij diezelfde man werd deze week nog vier kilo hennep in beslag genomen.

De twee terreurverdachten kwamen in 2015 samen naar Nederland. Op hun telefoons stonden volgens justitie foto’s uit het strijdgebied, waarop ze gewapend te zien zijn. Ook uit chatberichten zou blijken dat ze actief waren voor Jabhat-al-Nusra.

De man uit Wageningen reisde in oktober van dit jaar via Kreta naar Nederland. Hij deed dat onder de naam van de verdachte uit Arnhem. Hoe de mannen elkaar kenden, is nog onduidelijk.