OVV: verbied vuurwerk dat veel letsel veroorzaakt tijdens jaarwisseling

Advies

Er moet een verbod komen op vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling veel letsel veroorzaakt, zoals knalvuurwerk en vuurpijlen. Daarvoor pleit de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een vrijdag verschenen rapport. De manier waarop de jaarwisseling nu wordt gevierd, leidt ertoe dat Oud en Nieuw „het onveiligste feest van het jaar” is. Daarom pleit de raad onder meer voor meer georganiseerde shows in gemeenten.

Jaarlijks zijn er zo’n 11.000 incidenten tijdens de jaarwisseling, variërend van openlijke geweldpleging tot brandstichting en vernieling. Verstoringen van de openbare orde tijdens de jaarwisseling blijken „talrijk, hardnekkig en moeilijk te bestrijden”, concludeert de OVV. Jaarlijks overlijdt in Nederland gemiddeld één persoon als gevolg van een vuurwerkincident en raken vijfhonderd mensen gewond.

De aanpak van makers en handelaars in illegaal vuurwerk verloopt nu nog niet effectief genoeg, is een van de conclusies van het adviesorgaan. Er moet meer daarom extra mankracht komen bij de politie en het Openbaar Ministerie om makers en handelaren van illegaal vuurwerk op te sporen en te vervolgen.

De vraag is wat de politiek met de aanbevelingen en conclusies gaat doen. Het kabinet is niet verplicht die over te nemen. Bovendien is er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor een algeheel verbod. Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus zijn voor. Tegenstanders van een verbod op (bepaalde typen) vuurwerk vrezen een verschuiving naar het illegale circuit.

De OVV kreeg begin dit jaar de opdracht de gang van zaken rond de jaarwisseling te onderzoeken. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vroegen om de veiligheidsrisico’s in kaart te brengen. De burgemeesters hoopten onder meer advies te krijgen over de beheersing van zwaar illegaal vuurwerk en de omgang met consumentenvuurwerk.