Ook Joegoslaviëtribunaal onderzoekt dood Praljak

De Kroatische legercommandant vergiftigde zichzelf in de rechtszaal. Volgens het tribunaal is het onderzoek een aanvulling op dat van het OM.

Bosniërs kijken op tv naar de uitspraak in de zaak tegen Praljak.
Bosniërs kijken op tv naar de uitspraak in de zaak tegen Praljak. Foto Amel Emric/AP

Het Joegoslaviëtribunaal laat een onafhankelijke expert onderzoek doen naar de dood van de Kroatische legercommandant Slobodan Praljak. Dat heeft het tribunaal vrijdag aangekondigd. Het onderzoek is bedoeld als aanvulling op dat van het Openbaar Ministerie (OM) van Den Haag.

Nadat Praljak deze week in hoger beroep was veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden in de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995) dronk hij een zelf meegenomen flesje leeg en zei: “Ik heb vergif gedronken.” Praljak werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed. De vraag die daarna snel werd opgeworpen is hoe Praljak het voor elkaar kreeg het flesje met gif mee naar binnen te smokkelen en wie verantwoordelijk is voor hoe het heeft kunnen gebeuren.

Lees ook: Hoe kon Praljak het flesje gif naar binnen smokkelen?

Woensdagavond maakte het OM van Den Haag bekend dat het onderzoek zich “voorlopig richt op hulp bij zelfdoding en de schending van de wet op medicijngebruik”. Het onderzoek van het tribunaal zal met name gaan over hoe toereikend de interne procedures op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid zijn.

Het Joegoslaviëtribunaal zal de uitkomsten van het onderzoek zelf niet meer in de praktijk toe kunnen passen. De zaak tegen Praljak was de laatste, het tribunaal sluit per 31 december. In een verklaring zegt het tribunaal echter dat de resultaten mogelijk bijdragen aan het aanscherpen van procedures voor andere VN-rechtbanken.

Het onderzoek begint volgende week en moet voor het sluiten van het tribunaal klaar zijn. De expert die het uitvoert is Hassan Jallow, de opperrechter van Gambia en voormalig aanklager van het Rwandatribunaal.