‘OM Argentinië legt zich niet neer bij vrijspraak Poch’

De aanklager zegt tegen de NOS dat hij in beroep gaat. De behandeling kan anderhalf jaar op zich laten wachten, maar Poch mag naar Nederland reizen.

Julio Poch in de rechtszaal bij het uitspreken van het vonnis.
Julio Poch in de rechtszaal bij het uitspreken van het vonnis. Foto Victor R. Caivano/AP

Het Openbaar Ministerie van Argentinië is ondanks de vrijspraak van Julio Poch nog steeds overtuigd van zijn schuld. Daarom gaat het in hoger beroep, meldt de NOS.

In eerste aanleg eiste het OM levenslang tegen de ex-piloot van Transavia. De drie rechters in Buenos Aires spraken hem woensdag echter unaniem vrij van betrokkenheid bij zogenoemde dodenvluchten ten tijde van het militaire regime in de jaren zeventig en tachtig.

Waarom Poch is vrijgesproken, is nog niet duidelijk. Pas in maart motiveert de rechtbank het vonnis. Vooraf werd aangenomen dat het OM zou wachten met een beslissing over een hoger beroep totdat de volledige argumentatie van de rechtbank bekend is.

Lees ook: Kan Julio Poch van Nederland een schadevergoeding eisen? En nog vier vragen over de zaak-Poch

Laissez-passer

Tegen de NOS zegt aanklager Abel Cordoba dat de behandeling van een hoger beroep zo’n anderhalf jaar op zich kan laten wachten. In de tussentijd mag Poch naar Nederland komen. Dat is hij ook van plan.

Poch hoopt volgende week al naar Nederland af te reizen, maar hij beschikt momenteel niet over een paspoort. Vraagt hij een paspoort aan bij het Nederlandse consulaat, dan kan die aanvraag tot vier weken duren. Een zogeheten laissez-passer - een noodpaspoort - zou Poch binnen een dag kunnen krijgen, als Nederland dat af wil geven.

In 2009 werd Poch in Spanje opgepakt, na zijn laatste vlucht voor Transavia voordat hij met pensioen ging. Argentinië had om zijn arrestatie verzocht nadat Nederland het land had getipt over zijn mogelijke betrokkenheid bij dodenvluchten van de junta. De arrestatie vond in Spanje plaats omdat Nederland en Argentinië een beperkt uitleveringsverdrag hebben.