Recensie

Recensie

Niet het spel maar de knikkers

Bordspel 4 Met de feestdagen in aantocht bespreekt Lucas Brouwers deze week bordspellen. Vandaag: Potion Explosion.

foto NRC

Tak! Tak! Wat klinken tegen elkaar tikkende knikkers heerlijk. In Potion Explosion van 999 Games knallen de knikkers volop.

Doel van dit vrolijke knikkerspel is om toverdranken te brouwen. Elke drank, gesymboliseerd door een kaartje, vereist een andere combinatie van knikkers. Met twee rode knikkers, één blauwe en één gele kun je bijvoorbeeld lava-extract brouwen. Alle voltooide kaartjes, eh, drankjes zijn punten waard aan het einde van het spel.

Ondanks al het karton hangt er een magisch Harry Potter-sfeertje rond Potion Explosion. Ingrediënten (knikkers) hebben namen als ogersnot, drakenrook en eenhoorntraan. De drankjes die je brouwt, heten bijvoorbeeld ‘drank van het bonte plezier’ en ‘zand der tijd’. En de handeling ‘drankje drinken’ klinkt als een toverspreuk: gulpere drankibus.

Zelfs het knikkers pakken is spectaculair. Elke beurt mag je één knikker uit een knikkerbaan van de ‘drankenmixer’ pakken. Daardoor rollen knikkers uit het reservoir de baan op. Als nu twee of meer knikkers van dezelfde kleur op elkaar botsen, ‘ontploffen’ deze ingrediënten en mag je ook deze knikkers pakken.

Het is daarbij leuk én slim om kettingreacties in de knikkerbaan te veroorzaken, waarbij de ene ontploffing leidt tot de volgende. Met een dubbele explosie haal je zeker genoeg ingrediënten binnen om een drankje te voltooien. En met de zeldzame driedubbelklapper heb je meer dan genoeg ingrediënten voor een paar rondes.

Zodra je drankjes gebrouwen hebt, mag je die op tactische momenten inzetten. Met de ‘drank der wijsheid’ mag je bijvoorbeeld gratis een knikker uit een baan pakken. Zo kun je een explosief een-tweetje voor jezelf opzetten. En je kan tegenstanders dwarszitten: met het ‘sap der blinde liefde’ dwing je een medespeler om alle knikkers van één kleur af te geven.

Wie drie dezelfde dranken óf vijf verschillende drankjes brouwt wint extra punten. Verschillende drankjes brouwen is verreweg het leukst. Dan kun je meerdere effecten combineren tot een krachtige knikkerexplosie. Boem!

Potion Explosion kun je met maximaal vier spelers spelen. Op de doos staat dat het spel voor 8 jaar en ouder is, maar wij denken dat slimme tovenaars en heksen van een jaar of 6 prima kunnen meedoen.

Met vier volwassenen was bij ons thuis de concurrentie in de toverdrankenklas moordend. Er werd lang naar de mixer getuurd voordat er een knikker werd gepakt. En wie in een beurt géén drankje voltooide werd uitgelachen. Hier geldt: brouwen of verzuipen.

Correctie (1 december 2017): in een eerdere versie van dit stuk stond een winkelprijs van €27,99. Dit moet zijn: vanaf €27,99.