Recensie

Recensie Muziek

Monumentale pophymnes over de liefde

U2 U2 kan geen kleine, romantische liedjes maken. De plaat klinkt groots en verheven.

Voor U2 en zanger Bono moet het een trauma zijn geweest toen in september 2014 bleek dat de wereld niet zat te wachten op het gratis digitale album Songs of Innocence dat iTunes-gebruikers in de maag werd gesplitst. Na dat gratis album had Songs of Experience snel moeten volgen, maar dat liep anders. Bono kreeg een ernstig fietsongeluk en tijdens zijn herstel bedacht de Ierse groep dat ze nog niet klaar was met de muziek die tegenwicht moest bieden aan het tijdperk-Trump.

U2 rekte wat tijd met de spectaculaire Joshua Tree-herinneringstour en komt pas drie jaar na het iTunes-debacle met de plaat die ‘ervaring’ paart aan de ‘onschuld’ van toen. Nu geen liedjes over de ontdekking van de hemel in de punkmuziek van de Ramones, maar hoogdravende pophymnes over de monumentale overwinningskracht van De Liefde. In het nummer ‘Landlady’ richt Bono zich direct tot zijn vrouw Ali: „When I was broke, it was you that always paid the rent.” Een klein romantisch liedje zit eenvoudig niet in U2’s systeem: de muziek klinkt verheven en groots.

Lees ook het interview met Bono: De lange, lastige weg naar Songs of Experience

Met ‘Love Is All We Have Left’ en ‘Love Is Bigger Than Anything That’s In Its Way’ brengt U2 van liefde overstromende songs die vooral bombastisch en tot in de uiterste hoekjes geproduceerd klinken. De enthousiaste rockband uit de beginjaren is een megalithische steenformatie geworden, stijf van goede bedoelingen, maar ver verwijderd van het ontspannen popgevoel waarmee ze ooit zo veel opwinding teweeg brachten. Een band die zo groot is, sleept een bijna niet te torsen gewicht met zich mee.