Marokko loot zwaar, België vliegt meest

WK 2018 WK in Rusland zonder ‘poule des doods’. België moet Panama en Tunesïe eronder houden, Marokko loot Iberische toplanden.

Diego Maradona en andere voormalig wereldkampioenen verrichtten de loting, vrijdagavond in het Kremlin te Moskou.
Diego Maradona en andere voormalig wereldkampioenen verrichtten de loting, vrijdagavond in het Kremlin te Moskou. EPA, AFP

Als een topland of outsider de groepsfase op het WK voetbal komende zomer niet overleeft, mag dat met deze loting een opzienbarend gegeven genoemd worden. Een poule des doods, in de zin dat er drie of meer aanzienlijke voetballanden vechten om de twee bovenste plekken in de poule, ontbreekt.

Dat werd duidelijk in het Kremlin in Moskou vrijdagavond, waar de WK-loting gedaan werd door vertegenwoordigers van de WK-winnaars. Op het vorige WK zaten wereldkampioenen Italië, Uruguay en Engeland in één poule. Ook de groep met Spanje, Nederland en Chili mochten aanspraak maken op de typering ‘poule des doods’. Het WK 2018 begint op donderdag 14 juni met het gastland Rusland tegen Saoedi-Arabië in het Loezjniki-stadion in de Russische hoofdstad.

Regerend wereldkampioen Duitsland heeft in poule F redelijk pittig geloot. Maar aangenomen mag worden dat de Duitsers, die na 2004 nooit voor de halve finale werden uitgeschakeld op een EK of WK, in ieder geval Zweden en Zuid-Korea onder zich houden. Mexico lijkt favoriet om met Duitsland naar de tweede ronde door te stoten. De strijd om eerste te worden is waarschijnlijk wel heel relevant. De nummer twee wacht vermoedelijk een achtste finale tegen Brazilië uit poule E.

In poule B wacht EK-winnaar Portugal de Iberische confrontatie met Spanje op de tweede speeldag in het Zuid-Russische Sotsji. Marokko, ook in poule B, beleeft zijn terugkeer na twintig jaar op een WK eerder die dag in Sint-Petersburg met de wedstrijd tegen Iran. De tweede ronde halen wordt een moeilijk verhaal voor de Atlasleeuwen.

België, dat hoopt de belofte van de huidige topgeneratie in te lossen, heeft in poule G Engeland geloot maar ook WK-debutant Panama en Tunesië, dat in 1978 voor het laatst (en eerst) een WK-wedstrijd won. Plaatsing voor de achtste finales lijkt daarmee geen probleem te worden. België heeft van de groepshoofden wel het meest veeleisende reisprogramma: achtereenvolgens Sotsji (tegen Panama), Moskou (tegen Tunesië) en de meest westelijke speelstad Kaliningrad, waar het duel tegen Engeland is.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zei voorafgaand aan de loting dat hij niet vreest voor dopingfraude, zoals die werd aangetoond op de Winterspelen 2014 in Sotsji bij Russische deelnemers. „De tests worden buiten Rusland gedaan door niet-Russen.”